Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την ‘Αγκυρα όπου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί, για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Το βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά το 2022, αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου της Τσανκάγια (προαστείου της Άγκυρας), Αλπέρ Τασντελέν και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χικμέτ Τσετίν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τελετή βράβευσης έγινε χθες, παρουσία του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλισντάρογλου, της προέδρου του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ, του δημάρχου της ‘Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, μελών του τουρκικού Κοινοβουλίου και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σήμερα η ανθρωπότητα «έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, οι μακροχρόνιες συγκρούσεις που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και αδικίες». Μερικοί πιστεύουν, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν «με τον εξτρεμισμό, την ξενοφοβία, τον φανατισμό, τη βία ακόμα και με τη ναρκοθέτηση της ειρήνης και των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας».
«Υπάρχει ένας άλλος δρόμος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, τον οποίο ακολουθήσαμε με τον Ισμαήλ Τζεμ. «Μπορεί να μην λύσαμε τα δύσκολα προβλήματα, αλλά δείξαμε έναν άλλο δρόμο για τη μακροχρόνια διασφάλιση της ειρήνης. Αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στην οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ένα όραμα που αφορούσε, όχι μόνο τις δυο χώρες μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», τόνισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου «βλέπαμε μια Τουρκία με ευρωπαϊκή προοπτική. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο γεωγραφικός όρος, είναι κυρίως μια οικογένεια αξιών. Δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια στέρεη, ουσιαστική δημοκρατία με θεσμούς που λογοδοτούν, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για ειρήνη. Γιατί η δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο και την κατανόηση. Δίνει χώρο και δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνότητα, τη θρησκεία, τις προσωπικές επιλογές. Διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης. Η δημαγωγία, η ρητορική του μίσους, τα στερεότυπα, δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη εντός και εκτός των συνόρων».
Ο ίδιος αφιέρωσε το βραβείο, σε όλους όσους είχαν και έχουν το θάρρος να παλέψουν για ένα δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον για την περιοχή και να πουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ‘Αγκυρα, ο κ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλισντάρογλου και Σελίν Σαγιέκ Μπόκε, καθώς και με τους συμπροέδρους του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Περβίν Μπουλντάν και Μιθάτ Σανκάρ. Συναντήθηκε επίσης, με τον πρόεδρο του Κόμματος Ειρήνης και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν και άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες.
Στις συναντήσεις αυτές, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.