Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο του ΠΟΥ: Η πανδημία αποτελεί τεράστια ευκαιρία για να φέρουμε αλλαγές στον κόσμο

Την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πανδημία του κορονοϊού «πριν κλείσει το παράθυρο», για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πεδίο της πολυμερούς συνεργασίας ανέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κύριος Παπανδρέου μίλησε νωρίτερα σήμερα σε πάνελ της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας «Υγεία για την Ειρήνη», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του από την «διπλωματία των σεισμών» το 1999, αλλά και από την περίπτωση τουρκοκύπριου μαθητή, ο οποίος δέχθηκε μεταμόσχευση μυελού των οστών από Ελληνοκύπριο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη δύναμη των πολιτών και της κοινότητας.

«Υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά στιλ, το “ας επιστρέψουμε πάλι στην κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”, το “εγώ θα σας σώσω, με κάποια μεγαλειώδη ιδέα, η οποία συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα – όπως η χλωρίνη του Ντόναλντ Τραμπ” και υπάρχει και η προσέγγιση της αξιοποίησης της ευκαιρίας προκειμένου να δρομολογηθούν ουσιαστικές και αναγκαίες αλλαγές», σημείωσε και αναφέρθηκε στις ανισότητες και τα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊού, λ.χ. στα συστήματα υγείας και παιδείας, αλλά και στην ανάγκη για συνεργασία, η οποία έγινε επιτακτική.

Η πανδημία «αποτελεί τεράστια “ευκαιρία” για την ανθρωπότητα, για να φέρουμε αλλαγές στον κόσμο, στον τομέα της πολυμερούς συνεργασίας, ειδικά σε μια εποχή πολέμων και ανταγωνισμού, όπου γίνεται πλέον συζήτηση ακόμη και για όπλα μαζικής καταστροφής. Η κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει πραγματικό ρόλο και να αξιοποιήσει την ευκαιρία, πριν κλείσει το παράθυρο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο υπουργός Υγείας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Πιερ Σομσέ, η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Εκατερίνε Τκεσελασβίλι και ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική Ματσιντίσο Μοέτι. Όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και της διατήρησης διαύλων συνεννόησης ακόμη και σε περιοχές με ενεργές συγκρούσεις.

Ο Μπόρις Τάντιτς αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού «παγκόσμιας διπλωματίας της υγείας», ο οποίος θα φέρει εξειδίκευση στους πολυμερείς οργανισμούς και θα αναγνωρίζει εγκαίρως τις περιοχές όπου θα υπάρξει μελλοντικά υγειονομική κρίση.

Ο Πιερ Σομσέ από την πλευρά του χαρακτήρισε την υγεία ως «το λίκνο της ειρήνης», ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Ματσιντίσο Μοέτι επισήμανε ότι η πανδημία κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι είναι κρίσιμη η συνεννόηση μεταξύ των χωρών, κάτι που καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο σε περιπτώσεις διενέξεων.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα