Πολιτική

Γιούνκερ: Θύματα οι Έλληνες – Πάντα πολεμούσαν μεταξύ τους

Βρίσκω τον Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό, αποτρέψαμε το χειρότερο με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με την Ελλάδα όπου φοβόμουν μια οριστική ρήξη, δήλωσε ο Γιούνκερ στη Welt.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει τον απολογισμό των τελευταίων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων.

«Αποτρέψαμε το χειρότερο και μάλιστα όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν», τόνισε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν καλό από οικονομική και ηθική άποψη.

«Η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική. Το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στον φόβο. Και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κυρίως φοβόμουν μια οριστική ρήξη», υπογράμμισε ο Γιούνκερ. «Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση», εξήγησε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι η Ελλάδα «ειλικρινά δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη. Διότι η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνουν την κατάσταση για την Ελλάδα».

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή τους για τους Έλληνες που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, ο Γιούνκερ απάντησε: «Βρίσκω τον (Έλληνα πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό και πάντα τον αντιμετώπιζα φιλικά (…) Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα (στις διαπραγματεύσεις) προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή».

Εξάλλου πρόσθεσε ότι «παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο (στους Έλληνες), διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες. Αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή».

Ο Γιούνκερ επεσήμανε μάλιστα ότι τον στενοχωρούν κάποιες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Παρατήρησα σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης».

Σε ό,τι αφορά μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε: «Εδώ και μήνες έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα μπορέσει να κρατήσει η συμφωνία αυτή, ο Γιούνκερ απάντησε: «Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια».

Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο».

Στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ εκτίμησε επίσης ότι η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα σχέδιο των ελίτ. «Αυτό εξηγεί τη διαφορά στην αντίληψη μεταξύ των Βρυξελλών και της κοινής γνώμης. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».

Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη, ο Γιούνκερ σημείωσε: «Ήλπιζα ότι η πικρία θα είχε εξαλειφθεί, όμως επανήλθε στο προσκήνιο. Πάντα γνώριζα πόσο πιο εύθραυστο από ποτέ είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όμως το πόσο εύθραυστο ακριβώς είναι, το αποκάλυψε η ελληνική κρίση. Επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας