Να χαλαρώσει τη… δημοσιονομική θηλιά που έβαλε στο λαιμό της με το τρίτο Μνημόνιο και τη νέα συμφωνία θέλει η κυβέρνηση, που θεωρεί “όπλο” στα χέρια της την προσφυγική κρίση και φαίνεται πως βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έθεσε το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις που βρέθηκε τη Δευτέρα (26.10.2015) στην Αθήνα και να “έφαγε”… πόρτα, αλλά ο επικεφαλής της Επιτροπής φαίνεται να βάζει “πλάτη” στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο της εξέτασης των προϋπολογισμών των κρατών μελών για το 2016, θα λάβει υπόψη της το κόστος που επιφέρει η προσφυγική κρίση. Μιλώντας σε συζήτηση για το προσφυγικό, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως “αντιμετωπίζουμε έκτακτο και σοβαρό πρόβλημα και με βάση την ανάλυση που θα γίνει ανά χώρα θα δούμε ποιο είναι το κόστος”.
“Κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της και όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό” είπε και ουσιαστικά τάχθηκε για πρώτη φορά, δημοσίως υπέρ χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς τους στόχους.
Η Ιταλία και η Αυστρία ήταν οι δυο πρώτες χώρες που ζήτησαν χαλάρωση του Συμφώνου επικαλούμενες το κόστος από την κρίση με τους πρόσφυγες. Κάτι ανάλογο επιχειρεί και η ελληνική κυβέρνηση και θέλει να το πετύχει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και το τρίτο Μνημόνιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “αποθέωσε” για άλλη μια φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό, εξαίροντας την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Κυριακής (25.10.2015), όταν δέχτηκε τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Οι 30.000 θα φιλοξενηθούν προσωρινά στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι τέλος του χρόνου και οι άλλοι 20.000 θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία και στα 2,5 εκατ. προσφύγων που είναι ήδη στο έδαφός της. «Θέλουμε να προχωρήσουμε στη σχέση μας με την Τουρκία» είπε, «γιατί θέλουμε να παραμείνουν οι πρόσφυγες αυτοί στην Τουρκία. Θα πρέπει όμως να έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους σχολείο και να βρουν μια απασχόληση. Επομένως, είτε σας αρέσει είτε όχι η Τουρκία, χρειάζεται 3 δις.» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι επείγει η υλοποίηση του «κοινού σχεδίου δράσης» με την Τουρκία.
Πηγή: naftemporiki.gr – ΑΠΕ – ΜΠΕ