Να... βάλει το κεφάλι κάτω, να μελετήσει τον προϋπολογισμό, να στείλει λίστα με μεταρρυθμίσεις τους δανειστές και να βρει λύσεις, αποφεύγοντας τα... πολλά λόγια κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον.
Ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους δανειστές της, μελετώντας “γραμμή προς γραμμή” τον προϋπολογισμό της.
“Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου”, είπε ο Τζακ Λου μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο.
Και κάπου εκεί τον… μάλωσε για τις πολλές ομιλίες του. “Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά”, πρόσθεσε ο Τζακ Λου.
Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και τυπικά δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της G20, ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ανάμεσα σε αυτά που συζητώνται περισσότερο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.
Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.
“Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη”.
Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών—την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ