Τους πολιτικούς… ελιγμούς του Ρίσι Σούνακ προκειμένου να δικαιολογήσει την απρεπή στάση του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο στη Βρετανική αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη, παρακολουθεί η Αθήνα.
«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄ όσα έχουμε ήδη πει» δήλωναν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μέσα από το κοινοβούλιο, όταν επιχείρησε να κάνει το μαύρο – άσπρο και να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων, ότι δήθεν δεν είχε συμφωνηθεί να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι που διέψευσε άμεσα η Αθήνα.
Πυρά Στάρμερ σε Σούνακ
«Όταν έγινε σαφές ότι σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα αλλά να πέσει η προσοχή και να συζητηθούν θέματα παρελθόντος δεν ήταν συνετό να γίνει η συνάντηση. Εξάλλου όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις για αυτό το θέμα προς τη χώρα μας και στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν μπορεί να του φαίνεται περίεργο (του Κ. Στάρμερ) αλλά θεωρώ πως όταν γίνονται δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σούνακ, όταν ο ηγέτης των Εργατικών τον μέμφθηκε ότι… «είναι ο πρωθυπουργός που έχασε τα μάρμαρα» και ότι προσπάθησε να εξευτελίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος, όπως είπε, «ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει για να συζητήσουν για τη μετανάστευση».
Το κρεσέντο των δικαιολογιών του Ρίσι Σούνακ δεν φαίνεται να πείθει κανέναν, κι αν επιχείρησε να απευθυνθεί στο συντηρητικό ακροατήριο του και να… κερδίσει πόντους, το αποτέλεσμα της κίνησης του να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εξέθεσε διεθνώς.
Η απάντηση Μητσοτάκη
«Εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου… Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας» δήλωσε με διάθεση χιούμορ ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε σχετικά βράδυ της Τετάρτης (29.11.2023) από δημοσιογράφους για το θέμα, κατά την αποχώρηση του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ.
Η στρατηγική της Αθήνας
Η κυβέρνηση, ικανοποιημένη από τη διεθνή δημοσιότητα που έλαβε το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σχεδιάζει τη στρατηγική της.
Σε συντονισμό και με τους αρμόδιους νομικούς που χειρίζονται το θέμα, συνεχίζει τις επαφές με το Βρετανικό Μουσείο, ευελπιστώντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα σε ένα εύλογο διάστημα, ενώ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα προς κάθε κατεύθυνση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην χρόνια προσπάθεια της Ελλάδας τα Γλυπτά να γυρίσουν στον φυσικό τους χώρο.