“‘Άτσαλος” και “στριμωγμένος”. Με αυτές τις δύο λέξεις περιγράφει κυβερνητικός παράγοντας τον Ρίσι Σούνακ, στον απόηχο της “σκόνης που σηκώθηκε” στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα από την πολιτική απρέπεια του να ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούσαν από την πρώτη στιγμή ότι η κίνηση αυτή του Ρίσι Σούνακ για ακύρωση της συνάντησης με Κυριάκο Μητσοτάκη θα του γυρίσει μπούμερανγκ και θα αναδείξει εμφατικά στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο αντί να το κρατήσει χαμηλά, όπως ήταν η επιδίωξη του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κι αυτό αποτυπώθηκε ήδη στη δημοσκόπηση που διεξήχθη μία ημέρα μετά το ατόπημα μου, καθώς το 66% της Βρετανικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι η απόφαση του ήταν λάθος.
Μηνύματα συγγνώμης Βρετανών στο Μέγαρο Μαξίμου
Μάλιστα, ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην εκπομπή Live News στο Mega, παρουσίασε μηνύματα που έστειλαν Βρετανοί πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα οποία ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε σκληρή κριτική ακόμη και από το κρατικό BBC, ενώ μέσα, όπως το Politico μίλησαν για… “ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο παράγοντας Στάρμερ
Η δημοσκόπηση – “κόλαφος” έρχεται σε μια στιγμή που ήδη ο Ρισι Σούνακ εμφανίζεται ουραγός στις δημοσκοπήσεις με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να προηγείται με περίπου 20 μονάδες, κι ενώ πολλοί προεξοφλούν πρόωρες εκλογές το 2024.
Διπλωματικοί παράγοντες «βλέπουν» προσπάθεια του Ρίσι Σούνακ να συσπειρώσει γύρω του το συντηρητικό ακροατήριο της Αγγλίας, εκτιμώντας πάντως ότι… “δεν μέτρησε σωστά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης”.
Η Αθήνα εκτιμά ότι αν και εφόσον ο Στάρμερ εκλεγεί πρωθυπουργός θα υπάρξει πιο εύφορο έδαφος για διαπραγματεύσεις.
Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση που είχαν ο αρχηγός της Βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρ’ ότι στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αποφεύχθηκε να υπάρξει αναφορά σε αυτό.
Τα νομικά επιχειρήματα της Αθήνας
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να θέτει τις πάγιες ελληνικές θέσεις και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους σε κάθε κατεύθυνση κι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο.
Το επιχείρημα περί δήθεν νομικής αδυναμίας επιστροφής των μαρμάρων αποδομεί η Αθήνα, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής επιχειρήματα:
- Πρώτον, οι Άγγλοι έχουν και στο παρελθόν επιστρέψει σε άλλες χώρες αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κλαπεί.
- Δεύτερον, υπάρχει νομικά το λεγόμενο “charities act” που επιτρέπει επιστροφές πολιτιστικών αγαθών που έχουν αποκτηθεί με τρόπο ο οποίος δεν είναι νόμιμος.