Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το βαρύτατο πλήγμα για τον Ρίσι Σούνακ μετά το επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το βαρύτατο πλήγμα για τον Ρίσι Σούνακ μετά το επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Ρίσι Σούνακ χαρακτηρίστηκε χθες (29.11.23) ως αδύναμος επειδή σνόμπαρε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά από ενδείξεις ότι ο Έλληνας ομόλογός του θα έφερνε τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (2.500 ετών), τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης συνεχίζονται και διόλου κολακευτικές δεν είναι οι αναφορές στον Ρίσι Σούνακ. Για άσκοπο διπλωματικό ατόπημα έκαναν λόγο οι Financial Times σε άρθρο τους για την στάση που τήρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Στην αντίδραση του Ρίκι Σούνακ που μετατράπηκε σε μια «ελληνική τραγωδία» αναφέρθηκε ο Guardian.

Ο Σουνάκ έδειξε πόσο αδύναμος είναι

Σύμφωνα με σημερινό βρετανικό δημοσίευμα, ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος είπε: «Το να επιλέγεις μια μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για χάρη ενός τίτλου δείχνει πόσο αδύναμος είναι ο Ρίσι Σουνάκ». Και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε μιλήσει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή – αυτό θα περίμενε η χώρα από έναν ηγέτη».

Το σνομπάρισμα στο οποίο προέβη ο αρχηγός των Συντηρητικών, επήλθε αφότου ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια συνέντευξη πριν από τη συνάντηση για να πιέσει για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Αφαιρέθηκαν μετά από χιλιετίες στον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ αυξάνονται τα άρθρα σε διεθνή μέσα για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών. Την Τρίτη σαφή θέση για το θέμα πήραν οι «Times» του Λονδίνου, ενώ χθες υπήρξε άρθρο και στον Guardian για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση της YouGov το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ενέργεια αυτή την επιδοκιμάζει μόλις το 11%, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες απαντούν πως «δεν γνωρίζουν».

Σήμερα, η Mirror αναφέρει σε δημοσίευμά της: «Να μείνουν οι Marbles στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Δύο δημοσιογράφοι μας διατυπώνουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες στις απόψεις τους…

Paul Routledge: Κρατήστε τα εδώ 

Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου είναι ελεύθερα να τα δουν σε όλο τον κόσμο. Εάν τα σπουδαία γλυπτά του Φειδία αποσταλούν πίσω στην Αθήνα, δεν θα πάνε πίσω στον Παρθενώνα, αλλά σε μια άλλη γκαλερί που χρεώνει τουλάχιστον 10 ευρώ για να τα δει.

Η Βρετανία έχει ιδιαίτερη αξίωση για τα αγάλματα, που σώθηκαν από πιθανή καταστροφή από τον Λόρδο Έλγιν. Η Ελλάδα δεν ήταν καν χώρα τότε, παρά μόνο μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Λόρδος Έλγιν έκανε τη χάρη στον κόσμο αποκτώντας τα μάρμαρα, τα οποία πούλησε στο έθνος για λιγότερο από το ήμισυ των 74.240 λιρών που πλήρωσε (5 εκατομμύρια λίρες σήμερα) με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν μαζί.

Αν δοθούν δανεικοί στην Αθήνα, αμφιβάλλω ότι θα επέστρεφαν ποτέ. Και θα προκαλούσε απαιτήσεις από την Αίγυπτο για την Πέτρα της Ροζέτα, από τη Χιλή για το Μοάι του Νησιού του Πάσχα και ούτω καθεξής μέχρι να παραμείνει μόνο ο Τάφος του Άγνωστου Τεχνίτη του Γκρέισον Πέρι στο Βρετανικό Μουσείο.

Darren Lewis: Δώστε τα πίσω 

Ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να πλαισιώσει το αίτημά του ως ένα: να στείλει πίσω κάποια ξένα σώματα που έφτασαν εδώ με μια βάρκα (σ.σ.: όλων των λεηλατημένων, από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, χωρών). Ο Ρίσι Σούνακ και η… κουστωδία των ξενοφοβικών του θα είχαν στείλει πίσω τα Ελγίνεια Μάρμαρα εν ριπή οφθαλμού

Προσέξτε, πιθανότατα θα είχαν προσπαθήσει να τους πετάξουν πρώτα στη Ρουάντα. Παραμερίζοντας την προσπάθειά του να μας εκτρέψει μακριά από την έρευνα για την Covid, η άρνηση του Σούνακ να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα που “μύριζε” το σύνδρομο του μικρού άνδρα.

Αν η Ελλάδα είχε κλέψει το ρολόι του Μπιγκ Μπεν -όπως πρότεινε περίφημα μια καμπάνια του 2014- ο θυμός θα είχε ξεφύγει από την κλίμακα. Μουσεία στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αμερική και το Βατικανό έχουν στείλει αντικείμενα πίσω στην Ακρόπολη. Η Βρετανία επιστρέφει τα Μάρμαρα. Στη συνέχεια, στείλτε τους Μπενίν Χάλκινα πίσω στη Νιγηρία. Στη συνέχεια, τα Μάρμαρα Amaravati πίσω στην Ινδία. Στη συνέχεια, οι Μαορί κατευθύνονται στη Νέα Ζηλανδία. Και ούτω καθεξής». 

Διπλωματικό «φάουλ» και κύμα αντιδράσεων για την πρωτοφανή στάση Σούνακ

Το διπλωματικό «φάουλ» με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις. Καυστικά είναι τα σχόλια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, σφοδρή είναι η κριτική από το κόμμα των Εργατικών, ενώ ένας στους δυο Βρετανούς σε πρόσφατη δημοσκόπηση λέει «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Η πρωτοφανής στάση του Ρ. Σούνακ έφτασε μέχρι την Βρετανική Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει». Δεδομένη πάντως είναι η σφοδρή ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης αλλά και για τις διαρροές που ακολούθησαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρίσι Σούνακ έφτασε στο σημείο να μιλήσει μέσα στην Βρετανική Βουλή για δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει κατηγορηματικά διαψεύσει πληροφορίες από την Ντάουνινγκ Στριτ πως υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία να μην τεθεί στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πάντως δεν περνά απαρατήρητο το timing που εκδηλώθηκε αυτή η διπλωματική απρέπεια, καθώς το Κόμμα των Εργατικών προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 20 μονάδες διαφορά από το κόμμα των Συντηρητικών. Επομένως η κίνηση του κ. Σούνακ φαίνεται πως κοιτά κυρίως προς το εσωτερικό, με δεδομένο πως θέλει να συσπειρώσει το κοινό του στο δρόμο τις κάλπες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πηγές των Συντηρητικών μιλώντας σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν μια σκληρή ρητορική για το θέμα των Γλυπτών.

Να σημειωθεί εδώ πως η ακύρωση της συνάντησης έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κ. Στάρμερ. Ωστόσο στην Αθήνα δεν εκτιμάται πως αυτό είναι που μπορεί να επηρέασε τις εξελίξεις, καθώς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ήταν γνωστό εδώ και μέρες.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Στο «ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης» αναφέρθηκε χθες -σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος». Παράλληλα προσέθεσε πως είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης καθώς «απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Λίγες ώρες αργότερα -απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ταξίδι του στο Λονδίνο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε χαριτολογώντας «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου» και προσέθεσε ότι «δεν θα μπλέξουμε σε εσωτερικά πολιτικά» της Βρετανίας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις