Κυριακή, 18 Αυγ.
29oC Αθήνα

Γράφει βιβλίο για τον… Βαρουφάκη και το “ουάου” ο Ντάισελμπλουμ

Γράφει βιβλίο για τον… Βαρουφάκη και το “ουάου” ο Ντάισελμπλουμ
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Το… δρόμο του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται πως ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και αποφάσισε να γράψει βιβλίο για την κρίση στην ευρωζώνη. Ανάμεσα στα κεφάλαια αυτό για την Ελλάδα, με αναφορές και στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Το βιβλίο του Ντάισελμπλουμ με τίτλο De Eurocrisis θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Kerkyra Economia Publishing. Σε αυτό κάνει αναφορά τόσο στην πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάση, όσο και στο κρίσιμο Eurogroup του 2015 που λίγο έλειψε να φέρει… Grexit.

Φυσικά, από το βιβλίο του Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην περιβόητη χειραψία και το «ουάου» κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεύτερου στο υπουργείο Οικονομικών.

«Του είπα: Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας», γράφει ο Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup, ο Βαρουφάκης αντέδρασε δήθεν έκπληκτος και ανήξερος. Αργότερα, σημειώνει, οι συνεργάτες του θα δήλωναν ότι απάντησε χαλαρά: «Ουάου».

«Ο Βαρουφάκης μας ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Εurogroup», αναφέρει.

Το Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ και ο Βαρουφάκης

Στο καθοριστικό Eurogroup του ‘15 ο Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για «στροφή 180 μοιρών από Βαρουφάκη» παρόλο που στόχος του, όπως αναφέρει, ήταν να καταστήσει σαφές ότι η δημοκρατία είχε “μιλήσει” μετά το δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε παράταση τη Δευτέρα. Χαιρόμαστε που αλλάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό μπορείτε να το πείτε παράταση. Εμείς θα το ονομάσουμε “η αρχή μιας νέας λογικής”», είπε. Ωστόσο η κοινή δήλωση που συντάχθηκε στη συνέχεια έπρεπε να εγκριθεί και από τον πρωθυπουργό.

Τότε ήταν που ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Τσίπρα ενώ στη συνέχεια έδωσε το τηλέφωνο και στον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη. Καθώς το τηλεφώνημα διαρκούσε πολλή ώρα κάποιοι από τους υπουργούς αποχώρησαν, με συνέπεια να μην μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση. «Αυτό σήμαινε ότι από κείνη τη στιγμή μόνο ένα ναι ή ένα όχι μπορούσε να ειπωθεί από την ελληνική αποστολή. Ο Τσίπρας σφύριξε στον Βαρουφάκη. Καμιά συμφωνία». Τελικά, επήλθε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου και δόθηκε παράταση.

Η απομόνωση

Στη συνέχεια ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται στην απομόνωση Βαρουφάκη στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας. Εκεί ήταν που έπεσε στο τραπέζι η απαίτηση του Σλοβάκου υπουργού Ντούσαν Μράμορ να τεθεί υπό επεξεργασία ένα Σχέδιο Β, δηλαδή η προετοιμασία για το Grexit.

«Για να μη διαλυθεί η ομάδα έπρεπε να ασκήσω μεγάλη πίεση. (…) Τελικά, μετά κόπων και βασάνων υπέγραψε ο Βαρουφάκης αυτές τις τρεις συμφωνίες μέσα σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη ατμόσφαιρα». Στο ανεπίσημο δείπνο που ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε να απουσιάσει. Ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Γερούν Ντάισελμπλπουμ περιγράφει και την πρώτη του συνάντηση με τον νεοεκλεγμένο, τότε, πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κάνει λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση».

«Ήταν πολύ φιλικός, μιλούσε με ήρεμο αλλά σταθερό τρόπο. Κάποιες στιγμές αναφερόμενος στις δυσκολίες που έπρεπε να υπομείνει ο ελληνικός λαός και την ανθρωπιστική κρίση έδειχνε συγκινημένος. Είπε πως ήθελε να είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα κρατούσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ήταν ειλικρινής, αλλά μου φαινόταν ιδιαίτερα απίθανο (πως θα μπορούσε να το κάνει) δεδομένου του χάσματος ανάμεσα στις δεσμεύσεις του και την πραγματική κατάσταση».

Με πληροφορίες από Καθημερινή και economia.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις