Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

«Γραμμή» του Μητσοτάκη η συνεννόηση! Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μητσοτάκης
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως κύριο γνώμονα στην πολιτική του την εθνική συνεννόηση για όλα τα φλέγοντα ζητήματα στο πολιτικό τραπέζι.
“Αντιπολιτεύεται τον ίδιο του τον εαυτό” λένε από το Μαξίμου για τον Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασε διαφωνίες για την συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Όλες οι αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ψηφίζεται άμεσα.
“Σφίγγα” για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Όλο το παρασκήνιο στο newsit.gr.

Τη συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, πρωτίστως τα εθνικά, θα συνεχίζει να επιζητεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεξαρτήτως της στάσης των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Κι αυτό διότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως ειδικά με ζητήματα όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα εθνικά θέματα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός της εθνικής συναίνεσης.

Αυτό είναι και το μήνυμα που προκύπτει από τις διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, 10.01.2020, με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στις οποίες συζητήθηκε εκτός από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ο εκλογικός νόμος, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το σχέδιό της προς ψήφιση στη Βουλή πριν ο κ. Μητσοτάκης μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – δηλαδή, μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Ο Μητσοτάκης δεν… μίλησε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παρά την έντονη φημολογία για τον «εκλεκτό» ή την «εκλεκτή» του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την πλευρά της κυβέρνησης διαψεύδουν ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και όποιον από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Click4more: Βενιζέλος: Τον… έχρισαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Όλα δείχνουν πάντως πως ο πρωθυπουργός πράγματι είναι πιο κοντά στην απόφασή του, όπως είχε πει σε συζήτησή του με δημοσιογράφους πριν από μερικές ημέρες.

Άλλωστε, ερωτηθείς και στις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες και σε πιο χαλαρό κλίμα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα τα μάθετε όλα στην ώρα τους».

Μητσοτάκης

Χαμηλοί τόνοι και συναίνεση για τα εθνικά θέματα η γραμμή που έχει ο Μητσοτάκης

Από το Μαξίμου κρατούν επίσης συνειδητά χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την προμήθεια των F-35. Επιμένουν, δηλαδή, στη λογική της ενημέρωσης των αρχηγών (σ.σ.: ο κ. Μητσοτάκης τούς κάλεσε στο γραφείο του μόλις 20 ώρες μετά από την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον) κι εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο για να διαφοροποιήσει τη θέση του από την κυβέρνηση και να δείξει ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ενώ στην ουσία καταλήγει ν’ αντιπολιτεύεται τον ίδιο του τον εαυτό, όπως λένε χαρακτηριστικά, αφού εκείνος ως πρωθυπουργός είχε προωθήσει τη σχετική συνεργασία και την αναβάθμιση των F-16, μέσα από την οποία περνά και η προμήθεια των F-35.

Προχωρά ο Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο

Ως προς τον εκλογικό νόμο πάντως, οι εξελίξεις μετά τις σημερινές συναντήσεις μάλλον δείχνουν ότι η ΝΔ θα ψηφίσει μόνη της τις νέες διατάξεις, αφού και η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την αντίθεσή της στο κυβερνητικό σχέδιο όταν την υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν ταυτόσημο με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Βεβαίως, η συγκεκριμένη εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν έχει κάποια ουσιαστική διαφορά, αφού και με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ δεν θα συγκεντρώνονταν οι 200 που απαιτεί το Σύνταγμα για να καταργηθεί άμεσα η απλή αναλογική.

Click4more: Ιδού ο νέος εκλογικός νόμος! Τα μπόνους στα κόμματα και όλες οι αλλαγές – Πότε ψηφίζεται

Όπως ήδη το newsit.gr έχει αναφέρει, το σχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο προβλέπει πως το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα θα ισχύει πάνω από το 25% (20 έδρες) και θα κλιμακώνεται κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%. Δηλαδή, ένα κόμμα κοντά στο 37% θα «κλειδώνει» την αυτοδυναμία, ενώ στο 40% θα παίρνει το μέγιστο του μπόνους (50 έδρες).

Διευκρινίζεται, επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης πως τούτο συνιστά την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν υποκρύπτει σχέδιο για πρόωρες εκλογές, αφού θα γίνουν –όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός– στο τέλος της τετραετίας.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις