- Θυμήθηκε ξαφνικά το Grexit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - Ωμός εκβιασμός από Σόιμπλε με το βλέμμα στις γερμανικές κάλπες - Πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση - Θα πονέσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι
Η Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου έχει εκλογές και ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Είναι μια περίοδος όπου ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι θα κινηθεί σε ρυθμούς σκληρού ροκ απέναντι στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά έδειξε την πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο βάθος υπάρχει… Grexit απείλησε ανοιχτά τη χώρα μας να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτεί ο ίδιος και το ΔΝΤ ώστε να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση.
Το μήνυμα Σόιμπλε ήταν σαφές. Για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγμαμμα η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εάν αυτό δεν συμβεί η χώρα θα πρέπει να μπει σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, ένα πρόγραμμα που θα χρειαστεί όμως αρκετό χρόνο μέχρι να ετοιμαστεί, πιθανότατα ως τα τέλη του 2017, γεγονός που θα σημάνει τη χρεοκοπία της χώρας καθώς το καλοκαίρι οι υποχρεώσεις έναντι των δανειστών είναι μεγάλες και η Ελλάδα έχει ανάγκη τη συνέχιση της ροής της χρηματοδότησης.
Με άλλα λόγια στη συνέντευξή του στο Bloomberg στο Νταβός ο Β. Σόιμπλε έστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα: Μέτρα τώρα ή Grexit το καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά επιχειρεί να παρακάμψει όλα τα παραπάνω μέσω πολιτικής οδού και κυρίως μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι πολλές οι χώρες της Ευρώπης, εκτιμά το Μαξίμου που δεν επιθυμούν να δουν μια νέα αποσταθεροποίηση μέσα στο 2017 και έτσι εκτιμάται ότι είναι δυνατό η διαπραγμάτευση να κλείσει ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Την ίδια ώρα όμως το “μπρα ντε φερ” φαίνεται ότι σκληραίνει. Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών η δήλωση συμμόρφωσης του Ε. Τσακαλώτου και η υποσχετική για κόφτη δεν είναι αρκετή.
Αν και η ΕΚΤ μοιάζει να επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Σόιμπλε δεν θέλει η συμμετοχή του να συνδιαστεί από ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο με υποχρέωση της Ελλάδας για τήρηση των όρων της συμφωνίας. Κάπου εκεί όμως ενισχύεται το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να προωθήσει τις απαιτήσεις τους για άμεση λήψη μέτρων από την Ελλάδα, μέτρα που θα σημάνουν μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και νέες μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου, δηλαδή μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.