Πολιτική

«Γρίφος» η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε» δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης

Παρά τις εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να έρθει προς ψήφιση στην αυγή του νέου χρόνου, τον Ιανουάριο, και μακριά από τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως αποφάσισε ότι τώρα δεν είναι το σωστό timing…

“Μη βάζετε το “κάρο μπροστά από το άλογο”. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν σχετικά για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τι “φρενάρει” την κατάθεση του νομοσχεδίου;

Οι ενστάσεις εντός της Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο υπουργών (βλέπε Μάκης Βορίδης), όσο και από την πλευρά της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς (βλέπε Αντώνης Σαμαράς και ομάδα βουλευτών που βρίσκονται κοντά του), αλλά και άλλων μελών της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βάζουν “φρένο” στις φωνές που λένε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς ετοιμάζονται για… ισχυρές “αναταράξεις” και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη “ζυμώσεις” με όσους αντιδρούν.

Όπως φάνηκε και από τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επικοινωνήσει προς πάσα κατεύθυνση (όχι μόνο προς το εσωτερικό της αλλά και προς την εκκλησία και την κοινωνία) την αναγκαιότητα και η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική για απαγόρευση των διακρίσεων.

Μέχρι σήμερα 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν κατοχυρώσει νομικά τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα γίνει και στην Ελλάδα μέσα στην δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης της Ν.Δ..

“Αγκάθι” η τεκνοθεσία

Σημείο “αγκάθι” είναι κυρίως το θέμα της τεκνοθεσίας. Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας πάντως διεμήνυσε καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης… “Γάμος και τεκνοθεσία πάνε μαζί” δήλωσε (Ant1).

“Το νομοσχέδιο αφορά ανθρώπους και παιδιά που δεν τους βλέπουμε. Γάμος και τεκνοθεσία πάνε μαζί, γιατί προφανώς όταν μιλάς για γάμο, μιλάς και για τεκνοθεσία. Υπάρχουν διακρίσεις για παιδιά, οι οποίες πρέπει να αρθούν” τόνισε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τονίσει πως η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν απειλεί τον χαρακτήρα της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά έρχεται για να καλύψει το κενό για τα παιδιά.

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός ότι αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει, ο έτερος γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα και η ευθύνη του παιδιού πηγαίνει στις υπηρεσίες πρόνοιας.

Μήνυμα στην Εκκλησία

Τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τις τελευταίες ημέρες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στους παράγοντες της Εκκλησίας που αντιδρούν, ότι πρόκειται αποκλειστικά για “θέμα της εκτελεστικής εξουσίας”.

“Νομοθετεί η κυβέρνηση και όχι η εκκλησία” είναι το μήνυμα τους.

Και ψήφος κατά συνείδηση και… κομματική πειθαρχία;

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, σημειώνοντας με νόημα ότι ο πρωθυπουργός “δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος”.

Όλα δείχνουν ότι όταν έρθει η ώρα της Βουλής, θα ισχύσει η ψήφος κατά συνείδηση για όλους, πλην των υπουργών για τους οποίους θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση από τώρα σπεύδει να ξεκαθαρίσει – με αποδέκτη τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία – ότι δεν νοείται υπουργοί να μην στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό “ραντάρ” βρίσκεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του, αλλά και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Δεξιά vs Κέντρο

Για το πότε τελικά θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες τηρούν… “σιγή ιχθύος”.

Πάντως είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι αν το νομοσχέδιο δεν κατατεθεί ως τον Φεβρουάριο, τότε θα πρέπει να έρθει προς ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές.

Το επιχείρημα όσων εισηγούνται η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι ότι οι όποιες απώλειες από την δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. θα καλυφθούν από τη θετική ανταπόκριση που θα έχει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο κέντρο.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι η Ν.Δ. δεν θα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα έχει… “κραδασμούς” αλλά αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στο ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση προσμένει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ θετικά επί της αρχής τάχθηκε και το ΚΚΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη για τα Τέμπη - Τα επόμενα βήματα
Τα κόμματα, αφού  μελετήσουν τα περιγραφόμενα  μπορούν να καταθέσουν στην Ολομέλεια αίτηση με 30 τουλάχιστον  υπογραφές βουλευτών για την σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής
Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη 3
Υπηρετούν στην Αστυνομία 9.422 γυναίκες - «Πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό του Σώματος», λέει σε post ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς ζήτημα ισότητας. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια πιο ανθρώπινη, δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη αστυνόμευση»
Από δράση της Αστυνομίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 3