Με δύο αναρτήσεις στο twitter μέσω Κομισιόν έγινε γνωστό στην Αθήνα ότι η λίστα εστάλη. Η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκαιρη αφετηρία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύμφωνα με την εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, Mina Andreeva.
List of reform measures of #Greek government received on time. @JunckerEU @EU_Commission
— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) February 24, 2015
Επίσης, την είδηση επιβεβαίωσε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος και αυτός της Κομισιόν, ο οποίος ανέφερε πως η λίστα από την Ελλάδα έχει ληφθεί.
List of reform measures of Greek government received on time.
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) February 24, 2015
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν “είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς”.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κατατεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».
Η διαρροή με τις γενικές αρχές, τους βασικούς πυλώνες των μέτρων της κυβέρνησης δεν διευκρινίζει πλήρως την κατάσταση.
Όλα δείχνουν ότι η λίστα θα γίνει δεκτή επί της αρχής καθώς η Ελλάδα θα λαμβάνει δεσμεύσεις επί των βασικών αρχών αρχών του ήδη υπάρχοντος προγράμματος και ταυτόχρονα θα προτείνει μια σειρά αλλαγών τα οποία μένει να κοστολογηθούν στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιστολή – πρόταση στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup, με την πραγματική διαπραγμάτευση, όπως όλοι περιγράφουν, τώρα να ξεκινάει.
Οι πληροφορίες, όπως αυτές διαρρέονται από το Μ. Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μένει πιστή στις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης με μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσεις αλλά και μέτρων προς την ανακούφιση των φορολογούμενων αλλά και χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, ωστόσο μένει να διευκρινιστούν μια σειρά από τουλάχιστον 8 σημεία.
Εταίροι και δανειστές έχουν εκφράσει ενστάσεις σχεδόν στο σύνολο των μέτρων αυτών.
Φορολογικό, χρέη
Μένει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν εισόδημα μεταξύ 9.000 και 12.000 ευρώ.
Ανοιχτό μένει επίσης το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών προς την εφορία καθώς οι εταίροι αντιδρούν στο σχέδιο για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς θεωρούν ότι θα δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς σε χιλιάδες άτομα που μπορούν να πληρώσουν αλλά το αποφεύγουν και αυτό θα έχει σοβαρή επίπτωση στα έσοδα του Κράτους.
Κόκκινα δάνεια
Τις ίδιες αντιδράσεις με το σχέδιο των 100 δόσεων για τα χρέη συναντά και το ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Οι εταίροι θεωρούν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τράπεζες και ζητούν μέτρα για την διασφάλιση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στην ίδια λογική και οι αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρόκειται να υπερβεί.
Μισθοί
Ανοικτό παραμένει το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση μοιάζει να βάζει… νερό στο κρασί της μιλώντας προς το παρόν για σταδιακή αύξηση. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές.
Ασαφές παραμένει και το τι θα συμβεί με το ζήτημα των τριετιών με την κυβέρνηση να επιθυμεί την επαναφορά τους, κάτι που θα σημάνει άμεσες αυξήσεις για χιλιάδες εργαζόμενους, ωστόσο και αυτό συναντά τις αντιδράσεις των εταίρων. Τις τελευταίες ημέρες πάντως ούτε στο εσωτερικό υπάρχει αναφορά στο μέτρο αυτό.
Συντάξεις
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κληθεί να κοστολογήσει και να “περάσει” στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές η κυβέρνηση είναι το θέμα της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συνολικά με την κύρια και την επικουρική σύνταξη ποσά ως 700 ευρώ το μήνα.
Η κυβέρνηση επίσης θα επιχειρήσει να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ωστόσο αυτό το μέτρο δύσκολα θα βρει θετικό έδαφος στην πλευρά των δανειστών.
Παράλληλα σε ό,τι έχει να κάνει με τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι εταίροι φαίνεται να αντιδρούν και στη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών τονίζοντας ότι πολλοί θα βρουν την ευκαιρία να μειώσουν τη δόση που δίνουν με αποτέλεσμα να χάσουν έσοδα τα Ταμεία.
Φόροι
Παρά την εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση οι εταίροι και δανειστές δεν έχουν ακόμη λάβει θέση. Ουσιαστικά, όπως και στο παρελθόν για να ανάψουν το πράσινο φως θα πρέπει να δουν πρόταση για ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν αντίστοιχα έσοδα στο κράτος.
Αυτή ακριβώς θα είναι και η διαδικασία σε ό,τι αφορά στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης που επιβαρύνει κατά πολύ τους καταναλωτές αν και από φέτος υπήρξε σημαντική μείωση λόγο της μείωσης του φόρου, αλλά και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Τα δύο τελευταία 24ωρα υπήρξε διαρκές “παζάρι” μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών αλλά αυτό φαίνεται πως αφορούσε στη διατύπωση της λίστας και το τι θα πρέπει και τι να μην περιλαμβάνεται στην επιστολή αυτή καθώς η ουσιαστική διαπραγμάτευση τώρα θα ξεκινήσει.
Ορόσημο στη διαπραγμάτευση θα αποτελέσει ο έλεγχος εταίρων και δανειστών στα τέλη Απριλίου. Αυτό θα είναι και το πρώτο crash test για την κυβέρνηση καθώς από εκεί θα κριθεί η ανάγκη λήψης μέτρων ή αν θα μπορέσει η ελληνική πλευρά να περάσει μέτρα ανακούφισης των πολιτών.