Ως βήμα για έναν βαρυσήμαντο πολιτικό λόγο για το μέλλον της Ευρώπης θα αξιοποιήσει την Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν. Τι θα πει ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του στην Πνύκα.
Σημεία από την ομιλία που θα εκφωνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στην Πνύκα, εκεί όπου ήθελε αλλά δεν κατάφερε να μιλήσει και ο Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλύπτει ο Guardian.
Μήνυμα εμπιστοσύνης από τον Εμανουέλ Μακρόν
Από το «θεατρικό» σκηνικό της Πνύκας «ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να σκιαγραφήσει το όραμά του για την Ευρώπη στην πιο βαρυσήμαντη ομιλία του σε ξένο έδαφος αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο», γράφει ο Guardian.
Θα μιλήσει για τις «αξίες της δημοκρατίας καθώς στην ΕΕ -και την Ελλάδα- εμφανίζονται επιτέλους σημάδια οικονομικής ανάκαμψης».
«Θα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά επίσης και ένα συμβολικό μήνυμα, δεδομένου ότι η Ελλάδα με πολλούς τρόπους απετέλεσε ένα σύμβολο για την κρίση στην Ευρώπη. Η επανεκκίνηση στην Ελλάδα θα είναι και η επανεκκίνηση της ευρωζώνης», τόνισε στον Guardian πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Η Αθήνα
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Αθήνα στην επίσκεψη Μακρόν.
Επισημαίνει το μεγάλο συμβολισμό που έχει η απόφασή του να απευθύνει ομιλία από τον λόφο της Πνύκας (μία πρωτιά για Γάλλο πρόεδρο).
Μια ομιλία, η οποία θα «υπογραμμίζει το επιχείρημα πως, παρά τη μάχη της για να κρατηθεί στην ευρωζώνη και να αποφύγει την χρεωκοπία, η Ελλάδα παραμένει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής παράδοσης και Ιστορίας».
«Τη θεωρούμε μία σημαντική επίσκεψη και ελπίζουμε πως όχι μόνον θα εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία, αλλά επίσης θα σαλπίσει και μία αλλαγή στη γενικότερη πολιτική αλλαγή στην ΕΕ», δηλώνει ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο Guardian επισημαίνει πως «η Γαλλία έχει σταθεί στην Ελλάδα, συχνά συμπαραστεκόμενη στις επίπονες διαπραγματεύσεις, αφότου οι δανειστές, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου, επέβαλαν να έλθουν στη βεβαρυμμένη από το χρέος χώρα, εφαρμόζοντας το σχέδιο δανεισμού με την επιβολή του πρώτου από τα τρία μνημόνια τον Μάιο του 2010».
Αντίβαρο στο Βερολίνο
«Ένας ανανεωμένος Μακρόν, όχι μόνον θα αποτελέσει ένα αντίβαρο για το Βερολίνο, αλλά θα βοηθήσει να μετακινηθεί ο διάλογος από το τόσο αγαπητό για τη Γερμανία θέμα της λιτότητας.
Στη διάρκεια της περιοδείας του Μακρόν, που θα περιλαμβάνει επαφές με 12 ευρωπαίους ηγέτες σε δυο εβδομάδες, η έμφαση δίδεται σε αυτό που ο Γάλλος πρόεδρος έχει ονομάσει ’επαναπροσανατολισμός’», γράφει η εφημερίδα.
«Περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ήταν καλή για την Ελλάδα, η οποία ούτως, ή άλλως δεν λαμβάνει μόνη της τις αποφάσεις που την αφορούν», τονίζει στον Guardian o Στ. Πιτσιόρλας.
Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία
Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στην μεγάλη έμφαση που δίνει η ελληνική πλευρά στην επίσκεψη του Μακρόν.
«Υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα κατανόησης ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, που ενσαρκώνεται στο σύνθημα ‘Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία. Πολλές φορές στο ασυνείδητο των Ελλήνων η Γαλλία αναπαρίσταται ως η καλή δύναμη της Ευρώπης. Ποτέ μας δεν πολεμήσαμε κατά των Γάλλων», δηλώνει στον Guardian ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Παράλληλα, κάνει και μία ιστορική αναδρομή στους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών μέσα στην πορεία προς την ΕΕ, υπενθυμίζοντας πως ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν είχε συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί το 1981 στην τότε ΕΟΚ, πολύ πριν τις άλλες υποψηφίους Ισπανία και Πορτογαλία.
Στρατιά επιχειρηματιών
Παράλληλα, η εφημερίδα τονίζει πως ο Μακρόν θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες που θα εκπροσωπούν πάνω από 40 επιχειρήσεις για να εξετασθεί η πιθανότητα για επενδύσεις σε μία σειρά από τομείς.
«Αναλυτές τονίζει πως η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη σύμπηξη συμμαχιών στην περιφέρεια της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες εν τέλει μπορεί να ενδυναμώσουν τον ηγετικό ρόλο της στη Μεσόγειο και στην αναδιάταξη του άξονα Παρισίων/Βερολίνου», αναφέρει ο Guardian.
Προσθέτοντας την άποψη του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Θανάση Ντόκου, σύμφωνα με την οποία «η Γαλλία σε κάποιο σημείο θα μιλήσει στη Γερμανία για τον καταμερισμό εργασίας μέσα στην Ευρώπη. Είναι η μόνη χώρα που διαθέτει την ικανότητα να προβάλλει ως στρατιωτική δύναμη εκτός Ευρώπης, γεγονός που της προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη γειτονιά της Νότιας Ευρώπης».
Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ – The Guardian