Site icon NewsIT

Η “αριστερή πτέρυγα” καραδοκεί….

08.05.2015 | 10:20
Η “αριστερή πτέρυγα” καραδοκεί….

Με ένα έμμεσο τρόπο η ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις της "Αριστερής Πλατφόρμας" του Παναγιώτη Λαφαζάνη και όχι μόνο, επέλεξε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και του ενδεχόμενου ενδιάμεσης συμφωνίας.

Αναδημοσίευσε “χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αξιοπιστία τους” όπως αναφέρει, τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας “Pro-Rata”, για λογαριασμό του ραδιοσταθμού “Στο Κόκκινο”, σύμφωνα με την οποία στο ερώτημα αν η ελληνική οικονομία ωφελήθηκε από το ευρώ, αρνητικά απάντησε ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%), ενώ 44% απάντησε ότι η οικονομία ωφελήθηκε.

Στο ερώτημα αν είναι δυνατή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτός ευρώ, το 45% των πολιτών απαντά θετικά ενώ το 48% απαντά αρνητικά.

Προφανώς η “αριστερή” πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο στη περίπτωση που ο “έντιμος συμβιβασμός’ με τους εταίρους και δανειστές δεν ανταποκρίνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, ωστόσο δεν είναι σαφές ακόμη τι θα πράξει επί του πρακτέου όταν η συμφωνία έρθε στη Βουλή προς ψήφιση και έγκριση.

«Δεν βλέπω πως θα συμφωνήσουμε με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κώστας Λαπαβίτσας “προβοκάροντας” ουσιαστικά το ενδεχόμενο συμφωνίας καθώς εκτίμησε ότι τελικά δεν θα επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας – δανειστών ούτε το Μάιο.

Αν και κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έλλειψη ρευστότητας με το δημόσιο να μην μπορεί να εκπληρώσει τις πληρωμές του σε κανονική βάση, το θέμα όμως είναι “τι θα υπογράψουμε” και τόνισε “Δεν πρέπει να φεύγει το θέμα της ρήξης από το τραπέζι, όπως η επιλογή τι θα πληρώσεις… Εμείς δεν είμαστε εδώ να πετύχουμε απλώς κάτι λίγο καλύτερο, μια ανάσα”.

“Εμείς νοιώθουμε βαριά την ευθύνη και δεν θα κάνουμε σκόντο σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικά” είπε και πρόσθεσε “Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να φύγει, είναι άδικος φόρος. Να απαλλαγούμε από τους φόρους για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας”.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας το ρίσκο που αναλαμβάνει αφενός ξεκαθαρίζει ότι οι “κόκκινες γραμμές” παραμένουν ως έχουν ιδίως στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό και αφετέρου σύμφωνα με πληροφορίες προ-ετοιμάζεται να διαμορφώσει το δίλημμα απέναντι σε “συντρόφους” και “πολιτικούς αντιπάλους”.

Με άλλα λόγια όπως αποκάλυψε ουσιαστικά το βράδυ της Τετάρτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην εκπομπή “OnLine” στο MEGA η συμφωνία θα έχει ένα διττό χαρακτήρα:

– Αναδιάρθρωση του χρέους και
– αναπτυξιακό πακέτο.

“Θα είναι -είπε- αναπόσπαστα κομμάτια της συμφωνίας” γεγονός που εκτιμάται στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος ότι θα καταστήσει δύσκολες τις διαφωνίες των όποιων “αντιρρησιών” και ενώ παράλληλα αναμένονται θετικές όπως λέγεται εξελίξεις στο μέτωπο των γερμανικών οφειλών.

Είναι προφανές ότι η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στον “ρεαλισμό” ή για να το πούμε αλλιώς η ελληνική εκδοχή του “ιστορικού συμβιβασμού” περνά μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ιδίως της “αριστερής” πτέρυγας.

Παράλληλα κορυφαία-ηγετικά στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Μανόλης Γλέζος θα δοκιμάσουν τις αν(τ)οχές του κ. Τσίπρα, ο οποίος καλείται πάραυτα να πάρει δραματικές αποφάσεις που πιθανότατα να… “παγώσουν” την ελπίδα!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version