Αρθρο του Στράτου Φαναρά Διευθύνοντος Συμβούλου της METRON ANALYSIS
Όπως έχει ήδη υπογραμμιστεί από όλους, οι έρευνες κοινής γνώμης δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν ή πολύ περισσότερο να «προβλέψουν» το αποτέλεσμα της εκλογής για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία.
Κι αυτό γιατί το εκλογικό σώμα όχι μόνο θα είναι περιορισμένο συγκριτικά με τον εκλογικό πληθυσμό, αλλά και δεν υφίσταται σήμερα, αφού θα προσδιοριστεί την ημέρα της εκλογής από όσους θα εκφράσουν τη βούληση τους να γίνουν μέλη της Νέας Δημοκρατίας και να ψηφίσουν. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις εκτιμήσεις συγκριτικά και με τη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όπου οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην ψηφοφορία ήταν κάπως πιο «χαλαρές».
Ωστόσο οι έρευνες κοινής γνώμης γιατί τη διαδοχή έχουν την αξία τους γιατί αποτυπώνουν το κοινωνικό κλίμα. Πολύ περισσότερο που ο νέος ηγέτης της ΝΔ θα είναι εκ των πραγμάτων ο τρίτος κατά σειρά πολιτειακός παράγοντας και κατά συνέπεια η επιλογή του αφορά έστω και εμμέσως το σύνολο της κοινωνίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που στις έρευνες της Metron Analysis δεν ρωτάμε μόνο τη γνώμη και τις διαθέσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά του συνόλου του εκλογικού σώματος.
Η τελευταία μας έρευνα για λογαριασμό του Flash 96, όπως και άλλες έρευνες, έδειξε ότι η υποστήριξη Σπηλιωτόπουλου προς την κα Μπακογιάννη συνέβαλε στη μείωση της διαφοράς, με τον κ. Σαμαρά να συνεχίζει να προηγείται.
Ένα σχήμα ομόκεντρων κύκλων που στον πυρήνα του έχει τους ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι δηλώνουν σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν, θα ήταν ίσως το πλέον παραστατικό για να αποτυπώσει τις προτιμήσεις.
Στον εξωτερικό κύκλο, που είναι το σύνολο του εκλογικού σώματος, το προβάδισμα του κ. Σαμαρά είναι διψήφιο. Στον αμέσως επόμενο, που είναι η σημερινή εκλογική βάση, είναι μονοψήφιο.
Σε αυτούς επίσης που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, ανεξαρτήτως χώρου προέλευσης, ο κ. Σαμαράς προηγείται με 45% έναντι ποσοστού 39% για την κα Μπακογιάννη.