Δευτέρα, 7 Οκτ.
25oC Αθήνα

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο και αμερικανικός παράγοντας

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο και αμερικανικός παράγοντας

Το περασμένο Σάββατο έγινε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsit.gr, η τηλεφωνική συνομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με την Αμερικανίδα οικονομική σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα κ. Καρολίν Ατκινσον που αποκαλύφθηκε χθες.

Η συνομιλία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και στις ανησυχίες που εξέφρασε η κ. Ατκινσον ο κύριος Δραγασάκης επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης και η κατεύθυνση όλων των προσπαθειών είναι η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ελληνική κυβέρνηση, όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν ως στόχο να ακυρώσουν και να μην εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup, γιατί επιθυμούν την επαναφορά των μνημονίων και της πολιτικής της λιτότητας, που τόσα δεινά προκάλεσε στον ελληνικό λαό.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε πως ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για πολιτικές δυνάμεις και όχι για χώρες, διαχωρίζοντας έτσι και τις δυνάμεις που υπάρχουν στη Γερμανία και ενδεχομένως τη Μέρκελ από τον Σόιμπλε.

Η διαφορετική προσέγγιση των δύο Γερμανών πολιτικών φάνηκε και χθες αφού όταν η Μέρκελ καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο για συνομιλίες, ο Σόιμπλε έκανε πάλι σκληρές και απαξιωτικές δηλώσεις για την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε πως τα τηλεφωνήματα από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη έγιναν, όπως φαίνεται, πριν από το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Τσίπρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Αμερικανοί επέβαλαν τη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, πράγμα που η Μέρκελ δεν θα δεχόταν, όμως αυτό δεν παύει να έχει τη σημασία του.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τηρεί επιφυλακτική στάση για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται η όλη ενέργεια να μοιάζει με εκείνη που προηγήθηκε του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και τελικά να δοθεί απλώς μία ανάσα στην Ελλάδα, όπως ένας δύτης που βρίσκεται σε κατάδυση δίνει τη μάσκα του οξυγόνο του σε άλλο δύτη χωρίς οξυγόνο, ώστε να πάρει μία ανάσα, χωρίς όμως αυτό να λύνει το πρόβλημα και να χρειαστούν και άλλες πολλές ανάσες μέχρι οι δύο δύτες να φτάσουν στην επιφάνεια.
Πάντως, εκτός από το σκέλος της διαπραγμάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν ότι η συνάντηση θα παίξει πιο σπουδαίο ρόλο στην κατανόηση και το άνοιγμα ενός δίαυλου επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ώστε να αποφεύγονται ακρότητες που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε