Πολιτική

Απειλή – προειδοποίηση Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι τώρα πιο ισχυρή και μπορεί να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση

- Με κοφτή γλώσσα εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος ενώπιον της Γερμανική βουλής
- Η Μέρκελ είπε ότι είναι ακόμα πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα αλλά η γραμμή είναι μεταρρυθμίσεις για χρήματα
- Εστειλε μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ένα Grexit
- Επανέλαβε την φράση: «Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος»
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπορεί η ομιλία της Άγκελα Μέρκελ στη Γερμανική Βουλή να ξεκίνησε με προβλήματα στα μικρόφωνά της όμως το μήνυμα προς την Ελλάδα ήταν σαφές και ακούστηκε ξεκάθαρα. Μπορεί να είπε ότι είναι δυνατή ακόμη μια συμφωνία με την Ελλάδα, μπορεί να επανέλαβε την αγαπημένη της φράση ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος, ωστόσο τόνισε παράλληλα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έχει λάβει άνευ προηγουμένου στήριξη και πως δεν είναι το ελληνικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Στόχος είπε είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει, ωστόσο την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η γραμμή παραμένει μία, μεταρρυθμίσεις για χρήματα.

Πιο αναλυτικά:

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες. «Ήταν και είναι σωστό και απαραίτητο ότι όλα τα βήματα – και για την κατάσταση στην Ελλάδα – πάντα τα σκεφτόμασταν πολύ προσεκτικά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο», τόνισε.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που χρειάστηκε βοήθεια. Σε αυτό πάντα ίσχυε η αρχή ‘βοήθεια με αντάλλαγμα την ίδια προσπάθεια’. Διαφορετικά από ό,τι στην Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους βοήθειας και στέκονται και πάλι στα δικά τους πόδια. Και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο. Και η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά όχι πλέον», σημείωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτές οι χώρες αξιοποίησαν την ευκαιρία τους.

«Μέσω οδυνηρών μεταρρυθμίσεων έθεσαν τη βάση για νέα ανάπτυξη, νέα ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και όταν ο δρόμος ως εκεί δεν ήταν εύκολος. Και οι χώρες αυτές έχουν ακόμη και σήμερα να παλέψουν με τις συνέπειες της απαραίτητης προσαρμογής», ανέφερε, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι ήταν ήδη σε έναν καλό δρόμο, αλλά βεβαίως ( ο δρόμος) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

«Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μια βάση για την περαιτέρω δουλειά. Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και στη βάση των όρων του, να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με αυτή τη συμφωνία σε ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές τώρα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν και οι τρεις θεσμοί πρέπει αυτό να το επικυρώσουν. Στην ίδια συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ‘ξεκάθαρη συγκατάθεσή της στην πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της’», δήλωσε.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας