Πολιτική

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ: Πρώτα η ψήφιση των μέτρων και μετά εκλογές εάν δεν έχω πλειοψηφία – Αν με ρίξετε εξυπηρετείτε το σχέδιο Σόιμπλε

- Παραδέχθηκε πως το κείμενο της συμφωνίας δεν το πιστεύει, πως είχε αυταπάτες αλλά όχι ότι είπε ψέματα στον λαό
- Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως οι εναλλακτικές ήταν συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία
- Δεν θα χρεώσω τα λάθη στον Γιάνη Βαρουφάκη, εγώ θα πάρω τις ευθύνες ως πρωθυπουργός
- Δήλωσε πως προσπαθησε με δύναμη ψυχής να κερδίσει ό,τι ήταν δυνατόν
- Παραδέχθηκε ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία αλλά δεν ήταν το τελεσίγραφο που έλαβε από το Eurogroup
- "Έχουμε 82 δισεκατομμύρια για 3 χρόνια και αναδιάρθρωση του χρέους και 35 δισ. για επενδύσεις

Σε μία σημαντική συνέντευξη μία ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφορορία στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα τόσο στους πολίτες όσο και στους βουλευτές του. Παραδέχθηκε τα λάθη του, δήλωσε πως έφερε μία κακή συμφωνία, πως είχε αυταπάτες, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και πως παραμένει πιστός στα ιδεώδη του που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Το μήνυμα επίσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την περίπτωση της επιστροφής στη δραχμή, μία άποψη που προτάσσουν πολλά μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ ξεκαθάρισε πως η μη στήριξή τους σημαίνει πως συνεργούν με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε που σχεδίαζε την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αριστεράς, επιβεβαιώνοντας έτσι τα περί αριστερής παρένθεσης.

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία, αλλά ξέφυγε η Ελλάδα από το Grexit και σημείωσε πως απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες υπήρχαν δύο εναλλακτικές, η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία.

Έκανε λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να έχει δύσκολα μέτρα, αλλά καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τρία χρόνια με 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις.


Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως με τη νέα συμφωνία δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά παραδέχθηκε πως με την αύξηση του ΦΠΑ μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν θέση και της κυβέρνησης να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις, αλλά δήλωσε πως είτε “είχαμε την τρόικα είτε δεν την είχαμε με το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα η χώρα”.


Παραδέχθηκε πως το κείμενο της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες είναι κακό, αλλά σημείωσε πως η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως δήλωσε όμως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όταν η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να διευκολυνθούν εκείνοι που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες πολίτες στο έλεος της οικονομικής καταστροφής και την κατάρρευση των τραπεζών, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κούρεμα των καταθέσεων. Όπως σημείωσε δε το κείμενο της συμφωνίας δεν το πιστεύει, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.


Για το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όταν το αποφάσισε θεωρούσε πως θα του δοθεί παράταση του προγράμματος, αλλά υπήρξε από την πλευρά των εταίρων μία εκδικητική στάση. Μάλιστα, σημείωσε πως όταν οι δανειστές είδαν ότι μπορεί να κερδίσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, είπαν πως σταματούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ παραδέχθηκε πως πήρε ρίσκο γιατί θεωρεί πως στη ζωή και την πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα.


Παραδέχθηκε ότι υπερτίμησε την δύναμη του λαού και την αντίδραση που θα υπήρχε από τους δανειστές. Για τα όσα λέγονται περί πραξικοπήματος από τους δανειστές, δήλωσε πως κάποιοι από το εξωτερικό και το εσωτερικό εάν έπεφτε η κυβέρνηση θα ήταν χαρούμενοι.

Για τις φωνές στο εσωτερικό, δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και θα κριθούν όλοι εάν θέλουν να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση ή εάν θέλουν να τη ρίξουν οπως επιθυμούν κύκλοι του εξωτερικού. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και προέχει να λάβει η Ελλάδα το πρόγραμμα γέφυρα. Σημείωσε πως δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε εκλογές αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις εσωτερικές διεργασίες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ξεκαθάρισε πως σέβεται τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή, ενώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως είναι Πρόεδρος της Βουλής και εάν θέλει θα προεδρεύει την Τετάρτη, εκτός εάν η ίδια δεν θέλει.

Όπως σημείωσε η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος, ενώ αποκάλυψε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης τον ενημέρωσε πως ο Σόιμπλε σχεδίαζε μία συναινετική έξοδο από το ευρώ. Tότε όπως είπε, τον Μάρτιο έσπευσε να επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και της εξήγησε πως είναι απαράδεκτη η τακτική του κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, σημείωσε πως σε περίπτωση Grexit θα υπήρχε και Μνημόνιο και δραχμή.


Για τις βόμβες Βαρουφάκη περί σχεδιασμού για δραχμή, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν είχε δώσει εντολή για σχεδιασμό για δραχμή, απλά ζήτησε να υπάρξει μία εκτίμηση για τις επιπτώσεις από μία επιστροφή στη δραχμή. Μάλιστα, παραδέχθηκε πως μόλις είδε τις επιπτώσεις τότε συνειδητοποίησε πως η συμφωνία με τους δανειστές είναι μονόδρομος.

Δήλωσε πως έγιναν λάθη από τον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά δεν μπορώ να τα χρεώσω σε εκείνον, αλλά στον ίδιο του τον εαυτό ως πρωθυπουργό. Σημείωσε πως ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος, αλλά όπως φαίνεται δεν κάνουν όλοι για να είναι πολιτικοί. Για το ταξίδι του στην Αίγινα, δήλωσε πως όλοι κρίνονται και για αυτά που έγιναν στο παρελθόν και για όσα κάνουν από εδώ και πέρα.


Για το ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων από τη δημόσια ελληνική περιουσία, δήλωσε πως ο κ. Σόιμπλε πρότεινε εκποίηση και έδρα του ταμείου να είναι στο Λουξεμβούργο. Όπως σημείωσε πως σε αυτό το ταμείο σε βάθος 30 χρόνων θα περάσουν 25 δισεκατομμύρια στις τράπεζες, τα 12,5 δισ. θα πάνε για το χρέος και τα 12,5 δισ. για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά όλα αυτά σε βάθος τριανταετίας. Μάλιστα, αποκάλυψε πως για το συγκεκριμένο σημείο διέκοψε δύο φορές τη Σύνοδο Κορυφής.

Αποκάλυψε πως Ολλανδία και Φινλανδία έλεγαν πως τον ίδιο πως δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα. Μιλώντας για τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν θα χρειαστούν τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά το προσδιόρισε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το άνοιγμα των τραπεζών δήλωσε πως αυτό θα γίνει σε συνάρτηση με την τελική συμφωνία και έκανε λόγο για σταδιακή αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Δίπλα στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής τάχθηκαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Κύπρος, όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, ενώ όπως είπε, η Ιταλία τάχθηκε με πολύ έντονο τρόπο υπέρ της Ελλάδας.

Για τον Πάνο Καμμένο δήλωσε πως είναι εξαιρετική η σχέση του, ενώ σημείωσε πως δεν πιστεύει σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα