Στην προετοιμασία της σημερινής Συνόδου Κορυφής και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκαν τα σημεία που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου. Παρών, στη συνάντηση, ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης, τονίζεται επιπλέον.
“Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επισημαίνεται ότι στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, εξασφαλίστηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των ήδη αποφασισμένων 40.000, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Επίσης, τέθηκε από μέρους της ελληνικής πλευράς με ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.