Site icon NewsIT
17:30 | 20.03.14

Η αξία από τα κοιτάσματα στο υπέδαφος φτάνει τα 30 δισ. ευρώ

Η αξία από τα κοιτάσματα στο υπέδαφος φτάνει τα 30 δισ. ευρώ
Newsit Newsroom

Την εκπόνηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε χαιρετισμό του προς το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους της Ελλάδας.

Επανέλαβε εξάλλου ότι η αξία των υπεδαφικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να εκμεταλλευθούν από τα πλήρως ερευνηθέντα κοιτάσματα, ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμανε η Α. Σδούκου, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού που μετέφερε τον χαιρετισμό, ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα, είναι κλάδος με έντονη εξωστρέφεια, δεδομένου ότι οι εξαγωγές καλύπτουν περισσότερο από το 65% των πωλήσεων, ενώ απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 100.000 εργαζόμενους.

Σημείωσε ακόμη ότι η πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών βασίζεται σε τρεις άξονες:

– Την καταγραφή, αποκάλυψη και ανάδειξη των ορυκτών πρώτων υλών και την ανάθεση της αξιοποίησής τους με διαφανείς διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του δημοσίου.

– Τη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, με διαδικασίες ορθολογικής εκμετάλλευσης και απόλυτου σεβασμού στο περιβάλλον και στις κοινωνικές ανάγκες.

-Την ύπαρξη σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και την δίκαιη κοινωνικά κατανομή των εθνικών εσόδων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΜΕ Ε. Φαίδρος ανέφερε ότι η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να γίνει σταθερή βάση ανάπτυξης της οικονομίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι το κλίμα στη χώρα δεν είναι θετικό για επενδύσεις. Έκανε επίσης λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της πολιτικής αλλά και στην έγκριση των επενδύσεων καθώς, όπως είπε, το κράτος μισθώνει δημόσια μεταλλεία αλλά καθυστερεί επί χρόνια να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες για την εκμετάλλευσή τους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version