Αφού πήγε στο συνεργείο για να φτιάξει το αυτοκίνητό του και στην τράπεζα που είχε κάτι δουλειές, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος πήγε στην Βουλή προκειμένου όπως είχε δηλώσει να υποβάλλει την παραίτησή του. Όμως, όταν βγήκε από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προς έκπληξη των δημοσιογράφων είπε:
«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών».
Και συνέχισε: «Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία», δήλωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».
Αυτό είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαχριστόπουλος και τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά. Έμπειροι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συντάκτες πάντως εκτιμούσαν ότι η απόφαση του κ. Παπαχριστόπουλου να μείνει λίγο ακόμα ως βουλευτής των ΑΝΕΛ εξυπηρετεί κυρίως την κυβέρνηση και δη τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να αλλάξει με κάποιον τρόπο ο κανονισμός της Βουλής χωρίς να φανεί ξεκάθαρα ότι αυτό γίνεται για να μην διαλυθούν οι ΑΝΕΛ. Σημειώνεται επίσης ότι αυτό που έγινε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής είναι κάτι πρωτοφανές. Δηλαδή, ποτέ άλλοτε πρόεδρος της Βουλής δεν έχει ζητήσει από βουλευτή να μην παραιτηθεί.
Με άλλα λόγια, ο Νίκος Βούτσης παίζει τις καθυστερήσεις καθώς αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε περάσει με άνετη πλειοψηφία 153 ψήφων και η ψήφος Παπαχριστόπουλου δεν μπορεί να θεωρηθεί καθοριστική. Ο πραγματικός λόγος πίσω από την παράταση που δόθηκε από τον κ. Παπαχριστόπουλο είναι έτσι ώστε το σχέδιο διάσωσης των μικρών κοινοβουλευτικών ομάδων να εφαρμοστεί με τρόπο που να μην πλήξει και το κύρος του Προέδρου της Βουλής. Κι αυτό, γιατί τις τελευταίες ώρες ο Νίκος Βούτσης εμφανίζεται να μην θέλει να φανεί ότι παίρνει πάνω του το σχέδιο διάσωσης των ΑΝΕΛ.
Η λύση που αποφασίστηκε στον πρωινό καφέ του Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, την Πέμπτη, στον πρωινό καφέ αποφασίστηκε η λύση που θα δοθεί σε ό,τι αφορά τις μικρές κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και το πώς θα εκφράζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις ψηφοφορίες.
Στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης αποφασίστηκε κατ’ αρχήν τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους να εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα μετά από τροποποίηση στον κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.
Δηλαδή οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων αυτών θα συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια που είχαν εξ αρχής με την είσοδο τους στην Βουλή. Ίσως να μειωθεί ο αριθμός των αποσπασμένων αλλά αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες στη Βουλή αποφασίστηκε να γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες ενώ θα υπάρξει και τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ώστε να προσμετρώνται στην ψήφο των εισηγητών και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Η λύση αυτή έχει την σημασία της καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές και δεν θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την εντύπωση της συναλλαγής αλλά ούτε και θα συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα με τα προνόμια και τις υποχρεώσεις της.