Πολιτική

Η «άλλη» ΔΕΘ του Μητσοτάκη: Η έκπληξη που δεν ήρθε και τα πολιτικά μηνύματα

Κανονικά προχωράει το σχέδιό του για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την ανάπτυξη για όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμένοντας στη λογική της αυστηρής στοχοθεσίας για το κυβερνητικό έργο και δουλεύοντας με ορίζοντα τετραετίας, προσηλωμένος στο πλάνο και τις προτεραιότητες που έχει θέσει και «με το πόδι στο γκάζι», όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει από το βήμα της ΔΕΘ.

Η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν ξέφυγε από το «καλούπι» που έχει δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 60 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του: λίγα λόγια, μετρημένες υποσχέσεις, συγκεκριμένο και καλά προετοιμασμένο σχέδιο και βέβαια λογοδοσία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι επιχείρησε ν’ αλλάξει και τη φιλοσοφία της ομιλίας του στη ΔΕΘ, γυρνώντας το χρόνο… δύο μήνες πίσω: δηλαδή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

[read4more]

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, τόσο η ομιλία του όσο και η παρουσία του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν ήταν ούτε ένας απλός απολογισμός των 60 ημερών διακυβέρνησης ούτε συρραφή εξαγγελιών για την τετραετία της διακυβέρνησής του. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μετατρέψει αυτή την ομιλία σε προγραμματικές δηλώσεις για τους επόμενους 12 μήνες, ζητώντας μάλιστα να κριθεί για τα πεπραγμένα του στην επόμενη Διεθνή Έκθεση, ύστερα από ένα χρόνο.

Το δε περιεχόμενο αυτών των οιονεί προγραμματικών δηλώσεων στερείται μεν της έκπληξης, μικρής ή μεγάλης, την οποία περίμεναν ακόμη και συνεργάτες του, αλλά ο ίδιος προτίμησε να είναι μετρημένος ακριβώς για να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: ότι παραμένει συνεπής με τις εξαγγελίες του. Άλλωστε, ο μεγάλος στόχος της επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα περνάει μέσα από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, η οποία πρωτίστως εξαρτάται από την αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Η έλλειψη έκπληξης πάντως δεν σημαίνει πως η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν έβγαλε ειδήσεις. Τουναντίον – επίσης ως δείγμα συνέπειας – επιβεβαίωσε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τη μείωση της φορολογίας: μείωση εταιρικού φόρου και του φόρου μερισμάτων, χαμηλός συντελεστής για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, φορολογικά κίνητρα για τα ακίνητα και την οικοδομή.

Click4more: Τι κερδίζει το ελληνικό δημόσιο από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Επίσης, για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει σε ό,τι αφορά τη μείωση των εισφορών, του ΦΠΑ και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός έθεσε ως ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, υπονοώντας ότι η υλοποίησή τους εξαρτάται άμεσα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου – εάν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει τους διαθέσιμους πόρους για να προχωρήσει σ’ αυτά τα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και θεσμικά ζητήματα και τη γενικότερη εικόνα κυρίως της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης έμεινε προσηλωμένος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, απέφυγε τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε ελάχιστες πλην αιχμηρές αναφορές κυρίως στα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επίσης, επανέλαβε την πάγια θέση του για τον εκλογικό νόμο και τη συναίνεση που πρέπει να επιτευχθεί για την αλλαγή του και για την καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, έστειλε την μπάλα στο γήπεδο της Άγκυρας, ζητώντας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν να επιδείξει εάν πραγματικά επιθυμεί την προσέγγιση των δύο πλευρών.

Click4more: Μητσοτάκης στο newsit.gr: “Ξηλώνεται” η σύνδεση εισφορών και εισοδήματος – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τέλος της 4ετίας

Η διάθεσή του, εξάλλου, να τελειώσει με το παρελθόν φάνηκε από το σύνθημα «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» που έριξε στην ομιλία του το Σάββατο και τη δήλωση «δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Επίσης, κράτησε καλά κλειστά τα χαρτιά του στο ζήτημα της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κι έτσι εμμέσως συντήρησε τις φήμες που τον θέλουν να σκέπτεται να προτείνει διαφορετικό πρόσωπο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, έχοντας στα χέρια του ως πλεονέκτημα τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί πριν από την προεδρική εκλογή τους πρώτους μήνες του 2020 και αφενός θα αποσυνδέει την εκλογή προέδρου από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές κι αφετέρου θα δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να ψηφίσει πρόεδρο έστω και με τις ψήφους μόνο των δικών της βουλευτών.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι του ασκήθηκε κριτική ότι «ξέχασε» τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: επανέλαβε την αντίθεσή του με τη συμφωνία, αλλά και την αποδοχή εκ μέρους του ότι η συμφωνία δεν μπορεί πλέον ν’ ανατραπεί. Συνεπώς, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στην εφαρμογή της συμφωνίας κυρίως εκ μέρους του… αντισυμβαλλόμενου, δηλαδή της γειτονικής χώρας, αλλά και στην προστασία των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα