«Θα ελέγχουμε την κυβέρνηση με ουσιαστικά επιχειρήματα αλλά εάν χρειαστεί θα βρεθούμε και στους δρόμους» έλεγε κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα θερμός.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Κουμουνδούρου προκειμένου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξουν σε ποια θέματα θα ρίξουν το βάρος τους και ποιες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής θα αναδείξουν.
[read4more]
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραδέχονται ότι αυτή η πρώτη μετεκλογική ΔΕΘ είναι κάπως αμήχανη για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στον μήνα του μέλιτος και άρα τα όσα θα πει ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι άριστα τεκμηριωμένα προκειμένου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.
Η όλη επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ως αφετηρία το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει με απτά παραδείγματα να αποδείξει ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση βασίζεται στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την συμφωνία των Πρεσπών.
Οικονομία, εργασιακά, συμφωνία των Πρεσπών, προσφυγικό, Παιδεία, κοινωνικά δικαιώματα, αστυνόμευση αναμένεται να βρεθούν πρώτα στην ατζέντα των θεμάτων στα οποία θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Το πρώτο θέμα που θα αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας στη συμπρωτεύουσα είναι οι θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών, τις οποίες σήμερα αναγνωρίζει και η κυβέρνηση. Θα επιχειρήσει να αναδείξει τη διγλωσσία της ΝΔ σε αυτό σχεδόν καθημερινά, την οποία θα αποδώσει σε προεκλογικά παιχνίδια.
Πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παρουσιάσει το μεγάλο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων «το οποίο η ΝΔ είχε σημαία προεκλογικά και το οποίο εγκατέλειψε – παραπέμποντας το στο ’21- μόλις κατέκτησε την εξουσία». Θα επισημάνει μάλιστα τις κινήσεις που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση για την διασφάλιση του στόχου 2,5% αντί του 3,5% μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού.
Θα αντικρούσει τη λογική των μεταρρυθμίσεων η οποία σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εφαρμογή δύσκολων μέτρων που αφορούν τα εργασιακά. Ακόμα θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί την ατζέντα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ.
Φυσικά ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσει ο αναπτυξιακός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πει ότι με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος η χώρα επανέρχεται στα εργασιακά στο καθεστώς που επικρατούσε την εποχή των μνημονίων.
Συγκεκριμένα αναμένεται να αναφέρει ότι ο νέος νόμος:
– Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης:
– Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.
– Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς.
– Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.
– Καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα: Η επέκταση και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων αναιρούνται.
– Μια επιχείρηση θα μπορεί να αποκλίνει και από κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει επεκταθεί.
– Συγχρόνως, ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
– Δημιουργείται, έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων.
Ακόμα θα αναφερθεί στο θέμα της διαιτησίας, της αδήλωτης εργασίας, του συνδικαλιστικού νόμου, στην καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών, στη μερική απασχόληση και στο μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων για την αδήλωτη εργασία.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την μείωση του τον Δεκέμβριο του 2018 ενώ το ίδιο θα υποστηρίξει και για τις 120 δόσεις.
Ειδική μνεία θα γίνει στο θέμα της ΕΥΠ και στον τρόπο που επελέγη ο επικεφαλής στης εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.