Site icon NewsIT
07:07 | 05.12.24

Η «ανάγνωση» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Το «στοίχημα» της συναίνεσης και η «συμφωνία» να συνομιλούν ακόμη και αν διαφωνούν

Η «ανάγνωση» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Το «στοίχημα» της συναίνεσης και η «συμφωνία» να συνομιλούν ακόμη και αν διαφωνούν
Ευαγγελία Τσικρίκα

Η συνάντηση χθες, Τετάρτη (04.12.24) του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη  επισφράγισε επίσημα το δίπολο στο πολιτικό σκηνικό.

«Εγώ χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση και με τη νέα σου ιδιότητα. Να σε συγχαρώ καταρχάς και επίσημα, καθώς τώρα είσαι και πολιτειακός παράγοντας» ήταν από τις πρώτες λέξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρχηγός πια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τις δημοσκοπήσεις να αναδεικνύουν το κόμμα του στη δεύτερη θέση – με τα ποσοστά του να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 20% – αναγνωρίζεται από το Μαξίμου και τυπικά ως ο βασικός πολιτικός αντίπαλος με τον οποίο θα πορευτεί έως τις εκλογές του 2027.

Μπορεί η σχέση τους να πέρασε από 40 κύματα και αυτό το τετ α τετ να άργησε τρία χρόνια, όμως το Μέγαρο Μαξίμου μετρά ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτή η θεσμική συνάντηση, διάρκειας 80 λεπτών, έγινε τελικά, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας των δύο αρχηγών.

Κρίνουν ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούν εφεξής να σηκώνουν το τηλέφωνο και να μιλούν απευθείας μεταξύ τους, όταν παρίσταται ανάγκη.

Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός ως δεύτερος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τέταρτος τη τάξει, είναι επιβεβλημένο θεσμικά να συνομιλούν. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου, που δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την έκβαση της χθεσινής συνάντησης.

Παρ’ ότι είναι προφανές για το κυβερνητικό επιτελείο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε πίσω το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών με την επίσκεψή του, αλλά προσήλθε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη της κυβέρνησης στέκονται στο αποτέλεσμα, στο γεγονός δηλαδή ότι πλέον δρομολογείται ένα «κανάλι» επικοινωνίας, «όπως θα έπρεπε θεσμικά να υπάρχει», όπως επισημαίνουν.

Προφανώς δεν περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει ή να αποκλιμακώσει την κριτική προς την κυβέρνηση αλλά κρίνουν ότι είναι σημαντικό ακόμη και στα πεδία που διαφωνούν να μπορούν να… συμφωνούν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και να τις συζητούν, όταν απαιτείται.

Μητσοτάκης: «Υποχρέωσή μας να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας»

«Προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα, όμως νομίζω ότι έχουμε μία υποχρέωση να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε πάντα με ειλικρίνεια ζητήματα τα οποία πρέπει, νομίζω, να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζήτησης. Και προσβλέπω στο να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία όποτε αυτό χρειάζεται. Εξάλλου, αυτό νομίζω ότι επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί που συνολικά διανύουμε» ήταν άλλωστε και το μήνυμα του πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ: «Το ταγκό χρειάζεται δύο»

«Η συναίνεση, όπως και το… ταγκό, χρειάζονται δύο» ήταν η απάντηση – μήνυμα του ΠΑΣΟΚ.

«Λόγω της πρότερης εμπειρίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νομίζω, ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση, αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε, ο καθένας από τη δίκη του ιδεολογική οπτική, πώς μπορεί να συμβάλλει» απάντησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι από την ημέρα της επανεκλογής του το κόμμα του έχει καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία, «που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον», και επί των οποίων θα μπορούσαν να αναζητηθούν συναινέσεις.

Οι κουραμπιέδες δια χειρός Ντόρας και το πράσινο τσάι…

Οι κουραμπιέδες από τα χέρια της Ντόρας Μπακογιάννη, με συνταγή της Μαρίκας Μητσοτάκη και το πράσινο τσάι βοήθησαν με το «καλησπέρα» σας να δημιουργηθεί ένα σχετικά πιο χαλαρό κλίμα και οι δύο αρχηγοί να ακούσουν ο ένας τον άλλο και να καταγράψουν τις προθέσεις ενός εκάστου για τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι.

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ, με όποιο τρόπο μπορεί, θα βοηθήσει «να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» και να δικαιωθεί ο αγώνας που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, όπως υπογράμμισε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις συζητήσεις που είχε για το θέμα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

«Πήγε καλά. Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση. Τον γνωρίζω καλά τον Βρετανό Πρωθυπουργό… Συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης, και για το γνωστό ζήτημα, και αναμένουμε τώρα εξελίξεις» δήλωσε μπροστά στις κάμερες.

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης συμφώνησαν να εξεταστεί η σύσταση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή και Επιτροπής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Στον αντίποδα, δεν βρήκαν κοινό έδαφος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, σε νέα αλλαγή των κανόνων για την golden visa αλλά και στην έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.

Η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι προσέρχεται άνευ όρων στη συνάντηση, με ανοιχτή ατζέντα. με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά και με επιδίωξη την εθνική συνεννόηση και σύμπλευση απέναντι σε όποιους «λεονταρισμούς» της Άγκυρας.

Στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και την ανάγκη να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, ενώ υπήρξε και μία πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταθέτει καταρχάς τη θέση για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η οποία σήμερα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε θέματα του κράτους δικαίου, με αναφορά και στην υπόθεση των υποκλοπών, επιμένοντας στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση των προσώπων που ήταν θύματα των επισυνδέσεων για την παρακολούθηση τους.

Το πρώτο «δυνατό» κρας τεστ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και σε δεύτερη φάση στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version