Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup έχει ως εξής:
“Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει γίνει στην κατεύθυνση της πλήρους συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Συγκεκριμένα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και ο οποίος επιτρέπει την ύπαρξη Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.
Το Eurogroup σημειώνει ότι η πλήρης συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που θα περιλαμβάνουν δομικές μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απάλειψη εμποδίων για τις επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το Eurogroup επισημαίνει πως ο διορισμός μελών στο ΔΣ του υπερταμείου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για να καταστεί το Ταμείο πλήρως λειτουργικό. Το Eurogroup υπενθυμίζει ακόμα ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, πρέπει να παραμείνει μεσοπρόθεσμα.
Υπενθυμίζουμε επίσης την σημασία για μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι συμβατή με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν τρόπο βιώσιμο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και δομικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους με αντικείμενο για την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup υποστήριξε σήμερα το πλήρες πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων στην βάση των προτάσεων του ESM και την προπαρασκευαστική δουλειά από το EuroWorking Group, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον ESM μετά το τέλος αυτής της συνάντησης.
Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν:
*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
*Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.
*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με κατεύθυνση την πλήρη συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group για την αξιολόγηση αυτή. To Eurogroup παραμένει έτοιμο, όπως συνηθίζει, να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων με το δεδομένο πως η δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου δημοσιονομικού μηχανισμού όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, θα εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί.
To Eurogroup επιβεβαιώνει πως η εφαρμογή του προγράμματος, όπως και των μέτρων και στόχων, θα αξιολογείται σε μόνιμη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρέχονται από τους θεσμούς.
Τα στελέχη του ΔΝΤ επαναβεβαίωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να προτείνουν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν συντομότερο, από την στιγμή που θα υπάρξει πλήρης συμφωνία και αν αυτή είναι συμβατή με την πολιτική του ΔΝΤ. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για την διοίκηση του ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο.”