Site icon NewsIT
10:23 | 21.11.14

Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Newsit Newsroom

Έντονα προβληματισμένος για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Λευκωσία μόλις ολοκληρωθεί η παράνομη παρουσία του BARBAROS στην νότια πλευρά του νησιού θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει αν θα επιστρέψει στο διάλογο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από το ΕΛΙΑΜΕΠ, την Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου 2014 και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) υποστήριξε ότι μετά από τόσα χρόνια «η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι δίκαιη, ωστόσο πρέπει να είναι λειτουργική και δίκαιη».

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι το ζήτημα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων αποτελεί κίνητρο για λύση που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου προς όφελος του συνόλου των πολιτών της, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να αποτελούν σημείο τριβής και να χρησιμοποιείται ως αντικίνητρο στην εξεύρεση λύσης.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αν και η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να μετάσχει σε συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ειδικότερα όσο συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στην ενημέρωσή του για την πορεία των εξελίξεων σημείωσε ότι «η Τουρκία πρώτη φορά θέτει το θέμα της ενέργειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» – από τον Φεβρουάριο του 2014 που συμφωνήθηκε η κοινή διακήρυξη των δύο μερών – και επίσης ότι «πρώτη φορά διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε τεμάχια τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε διεθνείς εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση».

«Η διεθνής κοινότητας πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε.», υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή αυτή εντάσσεται μάλιστα στα ενεργειακά σχέδια των Βρυξελλών για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας κάνοντας αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, που επαναβεβαίωσε την ενότητα και την συναντίληψη των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψη αυτή συζητήθηκε και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με κοινή συνισταμένη την αποκλιμάκωση της έντασης.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η Διακήρυξη του Καϊρου είναι ένα «πολύ σημαντικό έγγραφο» με τις προτεραιότητες της συνεργασίας και ότι αυτή η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας.

Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην επίλυση του Κυπριακού, τους εταίρους στην Ε.Ε., τις χώρες στρατηγικούς εταίρους να συμβάλουν αποφασιστικά για τον τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, παρά τα προβλήματα, να εργαστεί υπέρ μια διαρκούς και βιώσιμης λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version