Site icon NewsIT

Η απάντηση – μήνυμα Μητσοτάκη για τις ηχηρές απουσίες από το πάρτι γενεθλίων της ΝΔ

05.10.2024 | 08:14
Η απάντηση – μήνυμα Μητσοτάκη για τις ηχηρές απουσίες από το πάρτι γενεθλίων της ΝΔ

Εκδήλωση "Πάμε Ρηγίλλης" για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024. Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή – η οποία ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, μέσω των συνεργατών τους – να μη δώσουν το «παρών» στη γενέθλια γιορτή της παράταξης, ήταν κυρίαρχο στα πολιτικά πηγαδάκια στη Ρηγίλλης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα, να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για ενότητα.

«Σήμερα σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας παρόντες και απόντες» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κοινό να καταχειροκροτεί στην εκδήλωση που έγινε στη Ρηγίλλης. 

Στη σύντομη ομιλία του, για τα γενέθλια των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε «συνέπεια» στον Κώστα Καραμανλή και «αίσθημα ευθύνης» στον Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, απέτισε τιμή και στους υπόλοιπους προέδρους της Ν.Δ.., αναγνωρίζοντας «ευγένεια» στον Γεώργιο Ράλλη, «σφρίγος» στον Ευάγγελο Αβέρωφ, «αλήθεια» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «ορμή» στον Μιλτάδη Έβερτ και «μαχητικότητα» στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σε μία ομιλία με την οποία θέλησε να σηματοδοτήσει την προσήλωση στις ρίζες και τις ιδρυτικές αρχές της παράταξης.

Τι δήλωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο για την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών

Σε συνέντευξη του στο Live News, στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, το απόγευμα της Παρασκευής (04.10.2024) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ίδιος έκανε το καθήκον του και ότι είναι ο τελευταίος που θα κρίνει την απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών.

«Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι είναι μία ημέρα γιορτή και χαράς, μία ημέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τι συζητήθηκε στα «πηγαδάκια» για τις ηχηρές απουσίες

Συνιστά αναμφίβολα… «πολιτικό μήνυμα» ήταν η κοινή θέση «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών για τις ηχηρές απουσίες των κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή, στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν στη μεγάλη γενέθλια γιορτή.

Η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν ότι η απουσία τους επιβεβαιώνει τη ρήξη με τη σημερινή ηγεσία και προμηνύει ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί «δεν θα μείνουν σιωπηλοί και άπρακτοι» σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που διαφωνούν, είτε αυτές αφορούν σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, είτε σε επιλογές όπως η νέα εκλογή του / της Προέδρου της Δημοκρατίας, τα Ελληνοτουρκικά κ.α..

Εκδήλωση “Πάμε Ρηγίλλης” για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024. Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Πάμε μαζί να γράψουμε τη δική μας ιστορία»

Η μεγάλη γενέθλια γιορτή έξω από τα ιστορικά της γραφεία στην οδό Ρηγίλλης, ξεκίνησε με ένα βίντεο με ιστορικά στιγμιότυπα από την 50χρονη πορεία της Ν.Δ., κομβικές στιγμές των Προέδρων της – από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή έως τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα – εμβληματικά αποσπάσματα ομιλιών τους και με τον πυρσό και όλα τα εμβλήματα της να εμφανίζονται στην οθόνη.

«Πάμε μαζί να γράψουμε τη δική μας ιστορία» ήταν τα πρώτα λόγια του Πρωθυπουργού, ανεβαίνοντας στην εξέδρα που είχε στηθεί έξω από τα ιστορικά γραφεία της οδού Ρηγίλλης.

Απάντηση με λόγια του ιδρυτή της Ν.Δ. Κων/ νου Καραμανλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του υπερασπίστηκε το άνοιγμα της Ν.Δ. προς το κέντρο, κάνοντας αναφορά στον ιδρυτή της, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και παραθέτοντας δικά του λόγια…

Αναφορά που έρχεται να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε εκ των έσω για την ιδεολογική ταυτότητα της παράταξης επί της θητεία του και με το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς τους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία συνέντευξη του είχε πει: «Εγώ δεν υπήρξα ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Υπήρξα ανεπηρέαστος από δογματισμός, ώστε να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου».

Εκδήλωση “Πάμε Ρηγίλλης” για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024. Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Πόσο επίκαιρα είναι αυτά τα λόγια γιατί ο ιδρυτής μας δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών. Προέκρινε το αποτέλεσμα. Ήταν Ευρωπαϊστής, διάβαζε σωστά τα γεωπολιτικά δεδομένα, ήταν αντί-λαϊκιστής, δεν κολάκεψε ποτέ την κοινή γνώμη, ήταν ανοιχτός πολιτικός, συνεργάστηκε με τους ικανότερους δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν προοδευτικός, διεκδικούσε τον διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας. Και αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι πιστεύω η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μια περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή, συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουμε τα παράθυρα της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες και σε νέους συμμάχους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας με έμφαση ότι αυτή είναι και η δική του πολιτική επιλογή.

«Αυτός ο δρόμος της αδιάκοπης εξέλιξης, αυτή η παρακαταθήκη, είναι και ο δικός μου προσωπικός δρόμος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

«Το 2016 πήρα εντολή να ανανεώσω το κόμμα, να το κάνω πιο ευρύχωρο και να το θέσω στην καρδιά ενός λαϊκού, κοινωνικού μετώπου. Έτσι και έγινε. Και αυτό το φιλελεύθερο μέτωπο επικράτησε τελικά σε όλες τις μάχες που δώσαμε» πρόσθεσε.

Με τον ύμνο της Ν.Δ…

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του απευθύνθηκε στη βάση της παράταξης και απευθύνθηκε πολλές φορές στο συναίσθημα και στο θυμικό των οπαδών του κόμματος.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο χώρο κυριαρχούσε το τραγούδι που ταυτίστηκε, πριν από δεκαετίες, με τη «γαλάζια» παράταξη, τον ύμνο της Ν.Δ.. «Σε περιμένω να ‘ρθεις και πάλι, μαζί να φτιάξουμε μια Ελλάδα μεγάλη, μαζί να γράψουμε λαμπρή ιστορία, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία» ακουγόταν από τα μεγάφωνα, με τους χιλιάδες οπαδούς του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί στη Ρηγίλλης να καταχειροκροτούν.

«Πάμε για 3η συνεχόμενη θητεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της γενέθλιας εκδήλωσης, έκανε σαφές ότι θα διεκδικήσει και μια τρίτη κυβερνητική θητεία ως Πρόεδρος της Ν.Δ.. «Η παράταξη μας έδωσε πολλά και σήμερα, η γιορτή της είναι κατάλληλη για να ανταποδώσουμε την προσφορά… Πάμε να τις χαρίσουμε 3 συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες» τόνισε χαρακτηριστικά, «ανοίγοντας τα χαρτιά του».

«Παραμένουμε ενωμένοι, τα καλύτερα έρχονται»

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ… Από την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών εισβολών στον Έβρο, τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, την αμυντική θωράκιση της χώρας, τη δημιουργία του ψηφιακού κράτους έως την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και την επιστολική ψήφο.

«Στερήσαμε από άλλα κόμματα το πολιτικό τους οξυγόνο. Ήρθε στο φως η κυβερνητική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και είναι οι δικές μα επιλογές που έχουν αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι. Είναι το κόμμα μας το οποίο ακύρωσε τα θεμέλια πάνω στα οποία στέκονταν για πολλά χρόνια οι αντίπαλοί μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και έκλεισε την ομιλία του με τη φράση: «παραμένουμε ενωμένοι, τα καλύτερα έρχονται».

Της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε street party, παρουσία παλιών, νέων στελεχών και χιλιάδων φίλων της παράταξης, με μουσικές, χορό και ποτό στον χώρο του Ωδείου Αθηνών, που βρίσκεται απέναντι από τα ιστορικά γραφεία της Ν.Δ..

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version