Τετάρτη, 3 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Ο Μητσοτάκης «σήκωσε το γάντι» που πέταξαν Σαμαράς και Καραμανλής – Η έντονη ενόχληση και ο γρίφος για τον ΠτΔ

Ο Μητσοτάκης «σήκωσε το γάντι» που πέταξαν Σαμαράς και Καραμανλής – Η έντονη ενόχληση και ο γρίφος για τον ΠτΔ

Τη στρατηγική της διεύρυνσης της Ν.Δ. προς το κέντρο υπερασπίστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή, που ζητούν επιστροφή της παράταξης στις ιδεολογικές της ρίζες.

«Το 2023 η Ν.Δ. πήρε ποσοστό 41% και αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα και ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 28ο ετήσιο συνέδριο του Economist.

Η δήλωση αυτή έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά την κοινή εμφάνιση Σαμαρά – Καραμανλή και την σκληρή κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου «ζυγίζουν» τις συνέπειες αυτού του συντονισμένου, κοινού «μετώπου». Η ενόχληση είναι δεδομένη και έντονη.

Απάντηση και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Παρ’ ότι αρχικά το κυβερνητικό επιτελείο κράτησε χαμηλούς τόνους, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που έχουν οι δύο άντρες ως πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Ν.Δ., από χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείου, έδωσε έμμεσες, πλην σαφείς απαντήσεις στην επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη (Skai 100,3), καταρχάς προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά και στις αιτιάσεις του ότι… «είναι άλλο η διεύρυνση κι άλλο η μετάλλαξη» της Ν.Δ..

«Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος για να πάει η χώρα παρακάτω. Μία στρατηγική δηλαδή λελογισμένης διεύρυνσης, πάντοτε με σεβασμό στις αρχές και στις αξίες και στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας… Πετύχαμε τη μεγαλύτερη ως προς τη διαφορά της, νίκη στην ιστορία των ευρωεκλογών, με 14 μονάδες» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Η απάντηση για τα εθνικά θέματα

Παράλληλα, η κυβέρνηση απάντησε και στην κριτική για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, ειδικότερα στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Δεν υπάρχει κανένας πρωθυπουργός συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ποτέ να έβαλε στο τραπέζι οποιαδήποτε άλλη διαφορά, πέραν της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» απάντησε στους δύο πρώην προέδρους της Ν.Δ. ο κ. Μαρινάκης…

Δήλωσαν… παρόντες

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. προκαλεί πολλές συζητήσεις αυτή η κοινή, συντονισμένη εμφάνιση των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή.

Σε πηγαδάκια ήταν από την πρώτη στιγμή πολλά τα ερωτηματικά για το αν πρόκειται για την επίσημη εκδήλωση ενός νέου πόλου μέσα στο κόμμα, πόλου εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με… πιέσεις να «βαδίσει» δεξιά και να στρέψει το ραντάρ του και στον μεσαίο χώρο.

Αυτό πάντως στο οποίο ομονοούν πολλοί είναι πως και οι δύο πρώην πρόεδροι εξέπεμψαν ξεκάθαρα προς την κυβέρνηση, και προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αγνοήσει το ρόλο τους στην παράταξη.

Τι συζητείται στα «γαλάζια πηγαδάκια»…

«Οι ομιλίες των δύο πρώην αρχηγών ανοίγουν ένα κύκλο συζητήσεων που είχε καιρό να ανοίξει στο κόμμα» δηλώνει στο newsit παράγοντας της «γαλάζιας» παράταξης, εκτιμώντας ότι διαμορφώθηκε μία διακριτή πλατφόρμα, αγνώστου όμως απήχησης στη βάση της Ν.Δ. και στην κοινωνία, «με πολύ όμως συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά».

«Εξέφρασαν τις αγωνίες που εξέφρασαν και οι πολίτες με την ψήφο τους στην κάλπη… Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η ακρίβεια, το μεταναστευτικό στοίχισαν στη Ν.Δ.» δηλώνει άλλη «γαλάζια» πηγή.

«Δεν μπορούμε να τους ταυτίσουμε και να πούμε ότι ήταν μία κοινή αντίληψη του Σαμαρά και του Καραμανλή» σημειώνει στο newsit.gr πηγή που είναι κοντά στη Ν.Δ., εκτιμώντας ότι «ο Κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή εκφράζει το μεσαίο χώρο, όπως φάνηκε από και οι τοποθετήσεις του γύρω από τα ελληνοτουρκικά και την ασκούμενη πολιτική, και ότι η άποψη Σαμαρά είναι μία καθαρά δεξιά στροφή, και έντονα δεξιά στροφή». «Εάν αυτή τη στροφή την κάνει ο Μητσοτάκης, το μόνο το οποίο θα πάθει η Ν.Δ, είναι ζημιά» εκτιμά.

Στο ερώτημα, αν πλέον δημιουργείται ένας νέος πόλος στο εσωτερικό της Ν.Δ., οι απόψεις είναι διχασμένες…

Κάποιοι βλέπουν ότι είναι πιθανόν οι βουλευτές και τα στελέχη που είναι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά το επόμενο διάστημα να κάνουν διακριτές τις θέσεις τους σε μία σειρά θεμάτων ταυτοτικού χαρακτήρα για τη Ν.Δ., ακόμη και για την επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας «αν δεν προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο».

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι είναι νωρίς για να φανεί το αποτύπωμα της κοινής παρουσίας Σαμαρά – Καραμανλή.

Θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του σε σχέση με τη διεύρυνση της παράταξης προς το κέντρο, ωστόσο κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο «η Ν.Δ. να αγκαλιάσει τη βάση της που είναι πληγωμένη», και παραπέμπουν στο γεγονός ότι περίπου 980.000 ψηφοφόροι που στήριξαν τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές επέλεξαν να απέχουν ή να στηρίξουν άλλο κόμμα στις Ευρωεκλογές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις