Η Άγκυρα σηκώνει… μπαϊράκι πολέμου στο Αιγαίο αμφισβητώντας μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια ενώ (“πατώντας” στη Συνθήκη της Λωζάνης) χαρακτηρίζει αποστρατικοποιημένη ζώνη την Κάσο και η Αθήνα απαντά με μια κίνηση συμβολισμού και ένα ταξίδι στο Καστελόριζο.
Εν μέσω των καθημερινών και κλιμακούμενων προκλήσεων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, μετά από πρόταση Καμμένου, θα ταξιδέψει στο ακριτικό Καστελόριζο, το ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας, την προσεχή Δευτέρα (05.12.2016).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υπουργός Άμυνας είχε κάνει την πρόταση εδώ και μέρες και έστειλε τη σχετική πρόσκληση στα μέλη της Επιτροπής την ημέρα που επισκέφτηκε το Πεντάγωνο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποια από τα κόμματα είναι επιφυλακτικά ως προς την πρόταση του Πάνου Καμμένου και κάνουν λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού» από τον υπουργό Άμυνας. Μάλιστα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι αν και εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίσει να εκπροσωπηθεί, αυτό θα γίνει με έναν βουλευτή. ΚΚΕ και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραστούν. Βουλευτής του ΚΚΕ μάλιστα φέρεται να έχει δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στο “σόου” του κ. Καμμένου».
Όσοι πάνε στο Καστελόριζο, θα συναντηθούν με τοπικούς φορείς και με τη στρατιωτική διοίκηση Μεγίστης. Η πρόσκληση Καμμένου για ταξίδι στο Καστελόριζο διαβιβάστηκε μέσω της Βουλής και όπως διευκρινίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κ. Δουζίνα, η συνεδρίαση θα γίνει στη Βουλή και όχι στο Καστελόριζο.
Την ώρα που η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ετοιμάζεται να κάνει… ταξίδι συμβολισμού στο ακριτικό Καστελόριζο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, σε υψηλούς τόνους, στην ειρωνική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, την κυριαρχία των οποίων αμφισβήτησε (ξανά) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούβογλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η στάση μας όσον αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας στα Καρντάκ είναι γνωστή από το 1996 και διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας» δήλωσε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την πρόκληση Τσαβούσογλου. Αλλά οι ειρωνείες του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σταμάτησαν εκεί. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η γειτονική χώρα κάνει σαν να μαθαίνει αυτή τη θέση μας για πρώτη φορά», είπε ο Μουφτούογλου.
Σε αυτές τις ειρωνείες απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, που κάλεσε την Τουρκία να… αποφασίσει αν σέβεται ή όχι τις διεθνείς Συνθήκες και αν τις θεωρεί υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων. Διεμήνυσε δε ότι το ότι η Άγκυρα επαναλαμβάνει νομικά αβάσιμες θέσεις, δεν τις καθιστά λιγότερο σαθρές και η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια είναι αδιαμφισβήτητη!
«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.
Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.
H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.