Όχι απλά δεν έμειναν αναπάντητα από την κυβέρνηση τα όσα σκληρά έγραψε ο Πολ Τόμσεν εκπροσωπώντας το ΔΝΤ στο blog του αλλά με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα των προθέσεών της για την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.Την πολιτική της ρήξης με το ΔΝΤ και της σύμπλευσης με την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε και απευθυνόμενος στο ΔΝΤ είπε: «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη». Είπε ακόμα στρέφοντας τα βέλη του στον ίδιο τον Πολ Τομσεν ότι δεν θα ασχοληθούμε με «τους ανόητους τεχνοκράτες που «βαφτίζουν το “λάθος”, “σωστό”».
Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικές πηγές θύμιζαν τα λάθη του ΔΝΤ: «Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από την έναρξη της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος το 2015, το ΔΝΤ κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι το 2010, το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση -0.4% και η ύφεση ανήλθε στο 5%. Το 2011 προέβλεπε ύφεση -2,6% και η ύφεση ανήλθε στο 7,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 6,6%. Αντίστοιχα, το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ύφεση 3,3%, ενώ για το 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% και το έτος κλείνει με – 0,2%.
Είχε προηγηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που “διεθνοποιώντας” την κόντρα με το ΔΝΤ απευθύνθηκε στον Πολ Τόμσεν μέσω Guardian. Εκεί έκανε τις δηλώσεις – απάντηση στο ΔΝΤ. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «Μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ».
Είπε επίσης ότι η Αθήνα δεν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μία συμβιβαστική λύση στους υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Η θέση της Ελλάδας είναι ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως η ελληνική δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.
Σε πιο οξείς τόνους ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κάνοντας λόγο για ψευδή στοιχεία, για ανεπάρκεια σε επίπεδο τεχνοκρατών του Ταμείου και κάλεσε το ΔΝΤ να δείξει σεβασμό στον ελληνικό λαό.
Με μια μακρά αναφορά στις αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για τα έτη από το 2011 ως το 2013 όταν το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη και η χώρα είχε τελικά ύφεση από 3,3% ως και 6,6%, αναφέρθηκε στην καταστροφολογική λογική των μετέπειτα προβλέψεών του που επίσης διαψεύστηκαν και έκανε λόγο για ψευδή δεδομένα τα οποία επικαλούνται στο άρθρο του οι κύριοι Τόμσεν και Όμπσφελντ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό, το Ταμείο να μην βασίζεται σε ανακριβή και ψευδή στοιχεία. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Λίγη ώρα μετά το «άδειασμα» στους αξιωματούχους του Ταμείου από την Ανίκα Μπράιντχαντ, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, ήρθε και εκείνο από τον ESM!
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εξέφρασε την έκπληξη των ευρωπαϊκών θεσμών για τις απόψεις που εξέφρασαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ. «Στηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι τη στιγμή που νέες συνομιλίες ξεκινούν στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν με τη δημοσίευση αξιωματούχων του ΔΝΤ στο μπλογκ του Ταμείου σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα, κατ’ ιδίαν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ESM.