Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις για το μέλλον της τρόικας μετά την έρευνα που ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τρόπο που λειτούργησαν οι απεσταλμένοι των δανειστών σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
Το σχέδιο για το τέλος της τρόικας αποκαλύπτει η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, που όπως γράφει «οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας είναι μετρημένες»
«Οι τρεις κύριοι με τα μαύρα κουστούμια. Πρόκειται για τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που στα μάτια των κατοίκων του χειμασμένου λόγω κρίσης ευρωπαϊκού Νότου θεωρούνται ως οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής μιζέριας», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Και το άρθρο συνεχίζει: «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που θα χαροποιήσει τους πολίτες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας (…) είναι μετρημένες».
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι γίνονται σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σε σχέση με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας. «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπής -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι υπάρχει έκθεση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχέδιο της οποίας έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και η οποία θα εγκριθεί αύριο.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται τρόποι για το πώς θα γίνει πιο διαφανής και δημοκρατικός ο δημοσιονομικός έλεγχος. Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, κατά τη γερμανική εφημερίδα, όταν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο: “Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της”
Διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την μοιρασιά του πρωτογενούς πλεονάσματος
Χωρίς την τρόικα θα ήταν χειρότερα – Η κρίση δεν πέρασε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλι Ρεν: Γιατί βάλαμε την Ελλάδα σε Μνημόνιο το ‘10
Αυστριακή εφημερίδα: Βρήκαν τα λάθη της τρόικας αλλά “ήταν αναγκαίο κακό”