Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία, η οποία ζήτησε να κληθεί για εξέταση και η πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Την ίδια ώρα φαίνεται πως είναι πιθανό να δοθεί παράταση, χωρίς όμως να καθοριστεί μέχρι πότε, στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία.
Τα κόμματα εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους εξέφρασαν στα κόμματα της Αντιπολίτευσης στην πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να “κλείσει” η επιτροπή τις εργασίες της και να υπάρξει πόρισμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπου λήγει και η προθεσμία που έχει λάβει μέχριαπό την Ολομέλεια.
Τα κόμματα τόνισαν ότι δεν μπορεί από τη μια η επιτροπή να ασχολήθηκε διεξοδικά με τις υποθέσεις που αφορούσαν Ερρίκος Ντυνάν και το ΚΕΛΠΝΟ,με σειρά συνεδριάσεων και εξέταση δεκάδων μαρτύρων από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι εφέτος το καλοκαίρι, που σύμφωνα και με τους πιο ακραίους υπολογισμούς δεν ξεπερνούσα αθροιστικά το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, και από την άλλη να δεχθούν πως αρκούν μόνο τρεις ακροάσεις για το θέμα τις φαρμακευτικής δαπάνης, που υπολογίζεται ότι κόστισαν το δημόσιο, σύμφωνα και με τους υπολογισμούς και τις αναφορές που έχουν γίνει στην Ολομέλεια, 85 με 90 δισ. ευρώ!
“Συνέχιση των εργασιών σημαίνει κωλυσιεργία”
Από την δική τους πλευρά, οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υποστήριξαν ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω συνέχιση των εργασιών, το μόνο που καταφέρνει είναι κωλυσιεργία ώστε να μην υπάρξει πόρισμα.
Όπως ανέφεραν, από τα έγγραφα που έχει στην διάθεση της η Επιτροπή από την δικογραφία της Novartis αλλά και τις εκθέσεις του σώματος των Ελεγκτών Υγείας, μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα.
Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, μάλιστα, ανέφεραν ότι στόχος της ΝΔ που ζητάει να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής επ’ αόριστον, είναι να συμπέσει ο χρόνος ολοκλήρωσης με πολιτικές εξετάσεις σε προεκλογικό χρόνο ώστε να μην υπάρξει πόρισμα.
Η θέση της ΝΔ
Η ΝΔ από την δική της πλευρά, ζήτησε σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της διερεύνησης του σκέλους που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, να κληθούν σε ακρόαση οι τρεις πραγματογνώμονες ορκωτοί λογιστές που διορίσθηκαν για να υπολογίσουν ένα υπήρχε και πόσο ήταν αυτό το έλλειμμα του πορίσματος .
Υποστήριξαν πως αυτό που κατατέθηκε το καλοκαίρι στην επιτροπή, δεν αναγράφει πουθενά ότι βρέθηκε έλλειμμα, αλλά λογιστικές διαφορές ανάμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οικονομικά στοιχεία του λογιστηρίου.
Μια διαφορά που όπως είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, οι ίδιοι οι πραγματογνώμονες σημειώνουν στην έκθεση που συνέταξαν ότι δεν μπορούσαν να την υπολογίσουν καθώς δεν βρήκαν όλα τα στοιχεία , είτε γιατί πολλά από αυτά δεν βρέθηκαν στην υπηρεσία είτε γιατί έχουν διαβιβαστεί στην Δικαιοσύνη και την Οικονομική Αστυνομία που κάνουν τους δικούς τους ελέγχους.
Σε ότι δε αφορά τις εργασίες της Εξεταστικής σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη, η ΝΔ είπε ότι “εάν δεν εξετάσουμε μάρτυρες, εάν δεν καλέσουμε εδώ όλους τους πρώην προέδρους του ΕΟΦ και όλους ανεξαιρέτως του διατελέσαντες υπουργούς, και κλείσουμε έτσι ένα θέμα που αφορά 90 περίπου δισ. ευρώ, θα είναι να σαν αφήνουμε εμείς οι ίδιοι εντυπώσεις στην κοινωνία ότι κάτι ή κάποιους θελήσαμε να τους κουκουλώσουμε”
Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης πρότεινε η επιτροπή να ζητήσει να εξετάσει και το σκέλος της φαρμακευτικής δαπάνης ενδελεχώς μέχρι το Μάιο. Σ
Στις δε αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι εάν ισχύουν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2019, τότε δεν πρέπει να… υπάρχει πρόβλημα οι εργασίες της Εξεταστικής να διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο.
ΔΗΣΥ: Να κληθεί και η Ξενογιαννακοπούλου για εξέταση
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, ήταν η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου που ζήτησε να κληθεί και η πρώην υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να καταθέσει.
Μετά την διάσταση ανάμεσα στα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής και της μειοψηφίας, το θέμα για το εάν θα πρέπει να ζητηθεί παράταση και μέχρι πότε των εργασιών θα τεθεί και στην επόμενη συνεδρίαση.