Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Η δήλωση “συμφερόντων” και ο κώδικας συμπεριφοράς… υπουργών

Η δήλωση “συμφερόντων” και ο κώδικας συμπεριφοράς… υπουργών

Νέα ήθη έρχονται στην πολιτική ζωή αφού μετά τον κώδικα καλής συμπεριφοράς βουλευτών, έρχεται ο κώδικας συμπεριφοράς των υπουργών, που θα προβλέπει ποια δώρα μπορούν να δέχονται και ποια όχι! Οι δε βουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν και “δήλωση συμφερόντων”.

Αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΗΜΑτοδότη, σημαίνει ότι όποιος βουλευτής έχει κάποια συμφέροντα (οικονομικά, οικογενειακά, επιχειρηματικά κτλ.) θα πρέπει να τα δηλώνει εγγράφως πριν από τη συζήτηση κάποιου σχετικού νομοσχεδίου.

Η δήλωση συμφερόντων βουλευτών προβλέπεται από τον Κώδικά Καλής Συμπεριφοράς που είναι σχεδόν έτοιμος να κατατεθεί στη Βουλή.

Εκτός από κανόνες καλής συμπεριφοράς στους βουλευτές, στον Κώδικα υπάρχει σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής απαγορεύεται να βρίζει και είναι υποχρεωμένος να μιλά παντού κόσμια.

Επιπλέον καθιερώνεται και θεσμός του Επιτρόπου του Βουλευτή (ανεξάρτητη Αρχή) στην οποία μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν βουλευτές για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Κώδικας συμπεριφοράς υπουργών

Φαίνεται πως ο Κώδικας Καλής Συμπεριφοράς βουλευτών είναι μόνο η αρχή. Γιατί, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, έρχεται και ο Κώδικας για τους υπουργούς.

Μεταξύ άλλων θα επιβάλλει και τη συνεργασία ανάμεσά τους, σημαντικό ζήτημα ειδικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Επιπλέον θα προβλέπει και τι είδους… δώρα και ποιας αξίας θα μπορούν να δέχονται οι υπουργοί από επιχειρηματίες, πολίτες και ξένους.

Δώρα αξίας ως 300 ευρώ θα μπορούν να τα κρατήσουν (αφού τα δηλώσουν), σύμφωνα με την πρόταση. Τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωμένοι (αν τα δεχθούν) να τα αφήσουν στο υπουργείο τους, δηλώνοντάς τα παράλληλα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα δώσουν μέρος του μισθού τους στην Κεφαλονιά

Τρεις κι ο… κούκος στη Βουλή (ΦΩΤΟ)

Η Βουλή ζητά όλα τα στοιχεία για τους βουλευτές που ελέγχονται

Ο πιο καλός ο βουλευτής! Έρχεται ο Κώδικας Καλής Συμπεριφοράς

Μείωση του αριθμού των βουλευτών ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε