Τρίτη, 23 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Η εκλογή προέδρου στη ΝΔ κρίνει συναίνεση και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Και όμως το φιάσκο στις εσωκομματικές της ΝΔ βάζει φρένο στις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα για εθνικό διάλογο με σκοπό την στοιχειώδη συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό, η παιδεία η αναθεώρηση του Συντάγματος και ο εκλογικός νόμος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες με βάση τα όσα είπε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Παρασκευή αλλά και με τη συνέντευξη στο “Έθνος της Κυριακής” και με τις πληροφορίες που διέρρευσε το Μέγαρο Μαξίμου στην “Κυριακάτικη Αυγή”, ο πρωθυπουργός σκόπευε αυτήν εβδομάδα να απευθύνει επίσημα την πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς για τη έναρξη του εθνικού διαλόγου.

Ωστόσο οι εξελίξεις στη ΝΔ, αλλά και η επίσκεψη του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη την Τετάρτη και την Πέμπτη αναβάλει χρονικά προς το παρόν τα σχέδια του, με το κυβερνών κόμμα, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ σοβαρότητας και εύσχημης “καζούρας” να λέει: “Η ΝΔ, δυστυχώς, αδυνατεί να ολοκληρώσει την διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Ωστόσο στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ευχόμαστε αυτό να συμβεί σύντομα”.

Στόχος πάντως του κ. Τσίπρα, αν και απορρίπτει τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, είναι η διαμόρφωση όρων συναινετικού κλίματος στα μείζονα ζητήματα, όπως συνέβη το καλοκαίρι με την ψήφιση της νέας συμφωνίας με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ταυτόχρονα μέσω αυτής της διαδικασίας να αναδείξει το ηγετικό του προφίλ, καθώς

– η ΝΔ “ψάχνει” για αρχηγό
– η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει…τέσσερις αρχηγούς, Φώφη Γεννηματά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Θανάση Θεοχαρόπουλο, και
– το ΠΟΤΑΜΙ αναζητά την πολιτική του φυσιογνωμία και ταυτότητα

Η εύθραυστη όμως κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζει τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το χαρτί της συναίνεσης, ως απάντηση και στα σενάρια που κυκλοφορούν εντός και εκτός Ελλάδας περί μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας από την παρούσα Βουλή, τα οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει “ευσεβείς πόθους” συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για συναίνεση μέσα και από συσκέψεις πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ που θα δρομολογηθούν το προσεχές διάστημα είναι ειλημμένη και το μόνο που περιμένει είναι η εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε