Πλήρη μυστικότητα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, αποφασίστηκε, τελικά, κατά πλειοψηφία. Αντιπαράθεση κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης σχετικά με το ενδεχόμενο κλήτευσης και κατάθεσης στελεχών της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις ψήφους της ΝΔ και του ανεξάρτητου βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις αποφασίστηκε, όχι μόνο να μη διανέμονται Πρακτικά των συνεδριάσεων στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αλλά και στους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι, όμως, θα έχουν πρόσβαση στην ειδική αίθουσα που θα κρατούνται και θα φυλάσσονται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και της Αντιπολίτευσης, επίσης, φέρεται, να τέθηκε και το πώς θα γίνει και εάν μπορεί να γίνει κλήτευση και κατάθεση στελεχών της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σκόπελος, φέρεται να είναι το εάν ο Πρωθυπουργός που έχει πλέον την αρμοδιότητα της ΕΥΠ δώσει τη σχετική άδεια που προβλέπει το άρθρου 14 παρ. 4 του Ν. 3649/2008, και αναφέρει ότι:
«Το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέματα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν την Υπηρεσία, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών (τότε ήταν η ΕΥΠ στην αρμοδιότητά του και μετά την έχει ο Πρωθυπουργός με τον νόμο) με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 3115/2003».
Γι’ αυτό άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει από τις 2 Σεπτεμβρίου από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά τη θεσμική πρωτοβουλία για την «άρση του απορρήτου» βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008.