Δύο κείμενα έστειλαν με email οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο. Ένα κείμενο 37 σελίδων στάλθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά και ένα 15 σελίδων από το ΔΝΤ.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα αυτά, που αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δανειστών είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο υπάρχει μία βασική διαφορά:
– Το… ευρωπαϊκό “μπλοκ΄, δηλαδή στην ουσία η Κομισιόν θέλει να παραμείνει ο στόχος στο 3,5% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και στο μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο.
– Αντιθέτως, το ΔΝΤ χαμηλώνει τον συγκεκριμένο στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ, ζητώντας όμως παράλληλα μια «γενναία» διευθέτηση του χρέους, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη κυρίως τη Γερμανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επισημαίνεται ευθαρσώς ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ως προαπαιτούμενο η κυβέρνηση θα υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016, καθώς επίσης και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να εξοικονομηθούν 0,75%, 2,25% και 3,2% του ΑΕΠ το 2016, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
Αντίθετα, οι δύο πλευρές των δανειστών ταυτίζονται στα «καυτά» ζητήματα του φορολογικού, του ασφαλιστικού, των «κόκκινων» δανείων κ.ά. Απαιτούν, για παράδειγμα, τη μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ σε ενέργεια, ύδρευση, βιβλία κ.λπ. και προσδιορίζουν επακριβώς το ύψος των φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.
Απαιτούν, επίσης, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο εφέτος, τις περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις και νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια με «πάγωμα» μπόνους και προαγωγών. Για τα «κόκκινα» δάνεια θέλουν να πωλούνται όλα σε funds (μαζί με ενήμερα δάνεια), εκτός από κάποια στεγαστικά.
Εκτός από τα “καυτά” θέματα των φόρων, των συντάξεων και των “κόκκινων” δανείων, υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ζητείται συγκεκριμένα να “παγώσουν” τα μπόνους και οι προαγωγές για όσους ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια και να συνεχιστεί έως και το 2018 η αναλογία μία πρόσληψη – πέντε αποχωρήσεις.
Γενικά θέλουν να εξοικονομηθεί από τις περικοπές στο μισθολογικό κόστος πάνω από το 0,25% του ΑΕΠ (σ.σ. άνω των 450 εκατ. ευρώ).
Για τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχουν ειδικές αναφορές σε ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, Εγνατία, σιδηροδρομικό δίκτυο και άλλα, ενώ ζητείται να πάρουν στα χέρια τους έως τον Ιούνιο εφέτος πενταετή business plans από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Επιπλέον ζητούν νέες παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, ζητώντας την αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Κυβερνητικοί παράγοντας αναφέρουν πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των Θεσμών έως το αργότερο την προσεχή Τρίτη, ενώ κομβική είναι η ημερομηνία της 22ας Απριλίου και η συνεδρίαση του Eurogroup.
Πηγή: Αγορά