Σε μια εφ΄ όλης της ύλης ομιλία για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε απόλυτα δικαιωμένος για τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης, τού 2012-14, περιγράφοντας ταυτόχρονα με τα μελανότερα χρώματα τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η αγορά πληρώνει τα αχρείαστα μέτρα λιτότητας που έκανε η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών».
Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων της αγοράς και παραγωγικών φορέων της Θράκης, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Οι ασκούμενες πολιτικές πνίγουν τον πολίτη σε φόρους και εισφορές για να συντηρήσουν ένα πελατειακό κράτος και τελικά προστατεύουν έναν περιθωριακό, φανατισμένο άνθρωπο ο οποίος περιφρονεί την μεσαία τάξη και προχωρεί σε πράξεις που δεν περνάνε πουθενά στον κόσμο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η αριστερά έχει ηττηθεί παντού στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να γίνει κράτος τύπου Μαδούρο. Βασικό δείκτης ανάπτυξης στα σύγχρονα οικονομικά είναι το πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταφέρνουν να μεγαλώσουν. Ο Τσίπρας είπε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και έφερε το τρίτο και χειρότερο και ετοιμάζεται για το τέταρτο. Η οικονομία σέρνεται σε μια ταπεινωτική ήττα».
Κάνοντας εκτενή αναφορά στην περίοδο κατά την οποία ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το καλοκαίρι του 2012 το δημόσιο χρωστούσε εννέα δισεκατομμύρια στους ιδιώτες και μετά δυόμισι χρόνια αυτά κατέβηκαν στα 3 δισ. «Η τρόικα τον Νοέμβριο του 2012 δεν μας ζητούσε να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ζητούσε να μην αυξηθούν για δύο χρόνια. Με τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε κάνει, το ασφαλιστικό σύστημα είχε μπει σε δρόμο βιώσιμο», ανέφερε.
«Το 2012 μειώσαμε το ελληνικό χρέος κατά 105 δισ. Και στο τέλος του 2012 μαζί με την επαναγορά ομολόγων είχαμε κόψει χρέος συνολικά 125 δισ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία. Φωνάζουν συνεχώς για τη μείωση του χρέους και δεν έχουν κόψει ούτε ένα ευρώ», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.
Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα βέλη του στην πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του είχε σχεδόν μηδενίσει την είσοδο λαθραίων και παρανόμων μεταναστών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Στα χρόνια τα δικά μας δεν πέρναγε κανένας από τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Πέρναγαν ελάχιστοι από τα νησιά και για όσους λίγους πέρναγαν παράνομα άλλοι τόσοι έφευγαν από τη χώρα και γύρναγαν πίσω στις πατρίδες τους. Γιατί οι περισσότεροι ήταν, όχι αληθινοί πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά λαθρομετανάστες. Και είχαμε αρχίσει να αποκαθιστούμε την ασφάλεια του πολίτη. Έχουν παραδώσει τη χώρα σε διακινητές και σε ανεξέλεγκτες ΜΚΟ. Από προπύργιο ασφαλείας, η Ελλάδα έγινε ένα απέραντο hot spot», κατέληξε.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό, γιατί κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας και αποδυνάμωσε τη θέση μας διεθνώς και τις συμμαχίες μας. «Δεν είχαμε λύσει τα προβλήματά μας με τη Τουρκία αλλά είχαμε αποκαταστήσει συνθήκες ηρεμίας μεταξύ μας. Δεν υπήρχε αυτό το όργιο των προκλήσεων να αμφισβητούνται παλαιότερες συνθήκες όπως είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Δεν υπήρχαν τότε αυτές οι πρωτοφανείς προσβολές στο έθνος, στον τόπο, ακόμα και από την Αλβανία».
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα επισήμανε ότι αυτή στέλνει ένα πολύ χρήσιμο εθνικά μήνυμα στη γειτονιά και ευχήθηκε η επίσκεψή του να βοηθήσει στην ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως την καρδιά του προβλήματος της χώρας και όχι ως κομμάτι της λύσης. «Αν είχε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό ο Τσίπρας θα προσέφερε υπηρεσίες στον τόπο, αλλά όσο δεν το κάνει είναι η καρδιά του προβλήματος. Δεν είναι κομμάτι της λύσης. Να ενωθούμε όσοι ξέρουμε τι πήγε στραβά για το διορθώσουμε. Δεν ενωνόμαστε με όσους επιμένουν στα ίδια καταστροφικά λάθη. Όσο δεν βγαίνει να παραδεχθεί τα λάθη του, κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του, διασπά την ενότητα του ίδιου του λαού, ενθαρρύνει τη δικιά του αλαζονεία, δίνει συγχωροχάρτι στα δικά του τεράστια σφάλματα γι’ αυτό και δεν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε με έμφαση. Τέλος, μιλώντας για τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ξαναφέρει τη Ελλάδα εκεί που ήταν στα τέλη του 2014.
«Σας το λέω εγώ που στήριξα και τον προηγούμενο αρχηγό της παράταξης και τον επόμενο όσο κανένας- και το κάνω κυρίως για τη χώρα που έχει ανάγκη την παράταξή μας- σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Ο ιδέες μας κερδίζουν παντού στον κόσμο. Ιδέες σαρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και συντηρητικών αξιών. Για να είμαστε δημοκράτες ασφαλώς σεβόμαστε τις μειοψηφίες αλλά να σεβόμαστε και την πλειοψηφία. Να σεβόμαστε το διαφορετικό αλλά και να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας ταυτότητα. Μόνο όποιος αγαπάει πολύ τον τόπο του μπορεί και να τον αλλάξει», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ