Στην πολιτική, όπως άλλωστε και στην ζωή όλα είναι θέμα διάθεσης… Το συμπέρασμα αυτό για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται εάν κανείς αποτιμήσει την ικανοποίηση που δήλωσαν πολίτες και πολιτικοί ότι αισθάνθηκαν με όσα άκουσαν, από όσα μας είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από το βήμα της Βουλής μας. Βλέπετε, εάν αυτά τα ίδια μας τα έλεγε κάποιος άλλος, με γερμανική ή αγγλοσαξονική ελαφρά ή βαριά προφορά, δεν θα προλάβαινε να βρει το διαβατήριο της επιστροφής του…
Το αίσθημα, βεβαίως δεν είναι καθόλου δύσκολο να ερμηνευτεί. Κάτι οι έμπρακτοι σφυρηλατημένοι ιστορικά διαχρονικοί δεσμοί φιλίας… Κάτι η κοινή κληρονομία σε πνεύματα, εμείς της Δημοκρατίας, εκείνοι της γαλλικής επανάστασης παρόλο που αμφότερα έχουν ελάχιστη πλέον αντίστιξη στην κοινωνία του σήμερα τόσο εδώ όσο και εκεί…
Κάτι τα όνειρα της μεσοαστικής τάξης, από τον μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα για μια βόλτα στην Πόλη του φωτός… στα σαλόνια της γαλλικής μόδας και των μετρ, των γαλλικών καφέ και της κουζίνας… Κάτι του λατρεμένου αλλά ελαχίστως ιδωμένου γαλλικού κινηματογράφου … Κάτι τα γαλλικά και το πιάνο της μαμάς… πράγματα που όπως και να τα κάνει έχουν το δικό τους μερτικό στην δημιουργία θετικού συναισθηματικό φορτίου στο μαλακό υπογάστριο του έλληνα και της ελληνίδας.
Βέβαια, επικοινωνιακά κρινόμενος, ο λόγος που εκφώνησε ο κ. Φρανσουά Ολάντ στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία αποτελεί την επιτομή της γαλλικής διπλωματίας «Έπαινος» και «αίτημα», «Φιλοφρόνηση» και «απαίτηση» , γαλλικού «μασάζ» και «πόνος».
Αλήθεια, τι διαφορετικό ή λιγότερο μας είπε ο αγαπητός Φρανσουά από αυτά που κατά καιρούς μας έχουν πεί οι άλλοι οι «απεχθείς» Αγγέλα, Βόλφγκαντ, Γέρουν, Ζαν- Κλόντ, Μάριο… και όσοι άλλοι κατά καιρούς η Πλατεία έχει ζητήσει την λιθοβόλησή τους ;
Για του λόγου, του αληθές, ας παίξουμε ένα κουϊζ. Ας βάλουμε μια – μια τις φράσεις που μας είπε από το βήμα της Βουλή ο «μον – αμί» και «τρε ζολί» Φρανσουά και ας σκεφτούμε, εάν τα ίδια ακριβώς τα πράγματα δεν μας έχουν πει και οι άλλοι… οι τ απεχθείς. Ξεκινάμε λοιπόν:
– «Εσείς θα σεβαστείτε τους όρους του προγράμματος που υπογράψατε και εμείς θα σας στηρίξουμε»
– «οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την Ελλάδα.
– (για την υπογραφή του τριτου Μνημονίου) « δείξατε ότι θέλετε να κρατήσετε στα χέρια σας την τύχη σας, να αντιμετωπίσετε με θάρρος τις δυσκολίες που σας έχουν πλήξει…»
– « δείξατε θάρρος που δεν υποχωρήσατε στη δημαγωγία… και σε διχαστικές δυνάμεις που σας συμβούλευαν έστω και λίγο να βγείτε και για λίγο από την ευρωζώνη»
– (για τις φωνές που λένε για χαλάρωση) «εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά έχετε εκφράσει κυρίως τη δέσμευσή σας προς την Ευρώπη και τη θέλησή σας να παραμείνετε στην Ευρωζώνη…»
– «ανανεώσετε τη δέσμευσή σας και την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές ιδέες και την παραμονή σας στην ευρωζώνη…»
– (Με το Μνημόνιο) «προστατευθήκατε από την κερδοσκοπία, η οποία θα σας είχε καταστρέψει… τα αυτά έξι χρόνια περνάτε μια οικονομική , κοινωνική κρίση, ηθική κρίση άνευ προηγουμένου. Το 1/4 του εθνικού πλούτου έχει καταστραφεί, έχει εξαλειφθεί. Οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες έχουν πληγεί περισσότερο. Οι νέοι σας σήμερα δεν έχουν μέλλον….»
– «ξέρω ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείστε να υλοποιήσετε είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολες, ιδιαίτερα για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης , για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την οικονομική αποτελεσματικότητα. Όλα αυτά, όμως, είναι απαραίτητα, όχι μόνο για λογιστικούς λόγους, αλλά και για την εγγύηση του μέλλοντος των νέων Ελλήνων…»,
Και για τις βλέψεις:
– «θέλουμε να συμβάλλουμε στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους…».
– να σας ενισχύσουμε στα μεγάλα σχέδια υποδομών στην Ελλάδα, στον τομέα της υγείας, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες…»
– Να δημιουργήστε με τη Γαλλία μια στρατηγική εταιρική σχέση…. εγώ θα κάνω έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να πάρουν χρήσιμες αποφάσεις, να δώσουμε έμφαση στις πολιτιστικές και αρχαιολογικές συνεργασίες…»
-«θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια..»
Και η γαλλική γαλαντομία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού:
– θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας ήδη «και η κ. Μέρκελ την προηγούμενη Κυριακή πήγε στην Τουρκία και στο όνομα της Ευρώπης ξεκίνησε αυτήν τη συνεργασία….»
– σε αυτή την προσπάθεια « η Γαλλία θα διαθέσει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες που στηρίζουν την Ελλάδα -την FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το άσυλο- προσωπικό και μέσα, ώστε να στηρίξει αυτές τις δύο υπηρεσίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες…».