- Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αναμένεται να τα πουν τις επόμενες ώρες στη σκιά του Plan B και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Επιφυλακτικοί στο Μαξίμου για όσα λέει ο υπουργός Άμυνας - Συνεργάτες του πρωθυπουργού «τρέμουν» την επόμενη «έκρηξη» του προέδρου των ΑΝΕΛ
Σε μια ιδιαίτερα έντονη και γεμάτη γεγονότα εβδομάδα μπαίνει η κυβέρνηση καθώς επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο «τυφώνας Πάνος» ενώ σήμερα (15.10.2018) στα Σκόπια ξεκινάει η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα τις επόμενες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες χωρίς να περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων.
Η επιστροφή του Πάνου Καμμένου από το μακρύ και δύσκολο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για το μέλλον της συγκυβέρνησης καθώς πλέον στο Μαξίμου εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τα όσα λέει και κάνει ο υπουργός Άμυνας.
[read4more]
Η συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ώρες θα έχει φυσικά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πέρα από τις εξηγήσεις που θα δώσει ο υπουργός Άμυνας, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να καταλάβει που το πάει ο κυβερνητικός του εταίρος.
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν τον φόβο τους για την επόμενη έκρηξη του Πάνου Καμμένου καθώς αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και σε πολιτικό αδιέξοδο.
Καθώς μάλιστα σήμερα ξεκινάει η διαδικασία ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο (θα υπάρξουν τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων) όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Στην περίπτωση δηλαδή που ο Ζόραν Ζάεφ έχει βρει τις τέσσερις ψήφους που του λείπουν ώστε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, τότε αυτόματα η «μπάλα» θα βρεθεί στο ελληνικό έδαφος. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να τρέξει τις διαδικασίες τότε οι εξελίξεις αναμένονται γρήγορες και πυκνές.
Ο πρωθυπουργός πάντως από το βήμα της ΚΕ ξεκαθάρισε ότι θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019 στέλνοντας μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν φοβάται και ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προκάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτή πρόταση μομφής εάν θεωρεί ότι μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση του.
Ο προϋπολογισμός
Εν τω μεταξύ μέσα στην ημέρα υπό κανονικές συνθήκες αναμένεται να κατατεθεί (ο κανονισμός λέει κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου) το σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν που σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνονται οι προ-νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις ούτε φυσικά το περιβόητο δεύτερο σενάριο το οποίο υπήρχε στο προσχέδιο που κατατέθηκε στην Αθήνα.
Και αυτό γιατί οι Βρυξέλλες θέλουν μόνο το σχέδιο προϋπολογισμού που θα εφαρμόσει η κάθε κυβέρνηση χωρίς να εναλλακτικά σενάρια.
Η Αθήνα με τον αέρα που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζεται σχεδόν σίγουρη ότι η πρόταση της θα γίνει αποδεκτή. Το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών στην Κομισιόν, θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη ως το μέγιστο της υποχωρητικότητας της Κριστίν Λαγκαρντ καθώς η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι θετικοί σε ένα τέτοιο σενάριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό λέγοντας: «η Ελλάδα λοιπόν καταθέτει για πρώτη φορά τον προϋπολογισμό, που τον οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η κυβέρνηση συλλογικά, η εκλεγμένη κυβέρνηση, αποφάσισε να καταθέσει. Ένας προϋπολογισμός που πιάνει τους συμφωνημένους στόχους και με το παραπάνω. Όχι μόνο τους πιάνει, αλλά δίνει το περιθώριο και θετικών μέτρων, αυτών που σας εξήγησα και πριν ότι θα νομοθετήσουμε μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή. Το μείγμα της πολιτικής είναι δική μας επιλογή. Αυτό σημαίνει».
Αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε «σε όσους μιλούν για συνέχεια των μνημονίων, για τέταρτο μνημόνιο. Τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, επεσήμανε ο πρωθυπουργός ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν, από άλλο πολιτικό ρόλο, έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές στη Βουλή. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς».
Φυσικά οι τελικές αποφάσεις και η σύμφωνη γνώμη από την πλευρά των Βρυξελλών θα έρθει το επόμενο διάστημα εφόσον οι τεχνοκράτες της Κομισιόν δουν ότι τα νούμερα τα οποία έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση βγαίνουν και δεν δημιουργούν άλλου είδους θέματα.