Τι εξασφάλισε ο Μητσοτάκης από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να διαμορφωθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ποια είναι τα κριτήρια που θέτει το ΚΚΕ το οποίο αποτελεί ρυθμιστή των εξελίξεων. Ακολουθούν η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος.
Στην απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως καταλήγει η υπόθεση της ψήφου των αποδήμων, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το επί της αρχής «ναι» όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της αξιωματικής.
Η έκπληξη ασφαλώς είναι η στάση του ΚΚΕ, το οποίο αποτελεί ούτως ή άλλως το ρυθμιστή των εξελίξεων, αφού μόνο με τη σύμπραξή του τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα του Κοινοβουλίου (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25, Ελληνική Λύση) θα ξεπεράσουν τις 200 ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα, αλλά οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει για να παράσχει τη στήριξή του όλα δείχνουν πως θα γίνουν δεκτές από τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, οι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις στις οποίες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λένε «ναι» είναι οι οικονομικοί δεσμοί (π.χ. ενεργό ΑΦΜ) των αποδήμων που θ’ αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου και το χρονικό όριο της απουσίας τους από την Ελλάδα, με το ΚΚΕ να το προσδιορίζει στα 30 έτη.
Το μόνο που φαινομενικά χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές είναι η επιστολική ψήφος, στην οποία ο Περισσός λέει «όχι», αλλά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν, ως λέγεται, να κάνουν μια υποχώρηση, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η συναίνεση. Επιπλέον, στους διαδρόμους της Βουλής ψιθυρίζεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ θα ήθελε την ψήφο των αποδήμων είναι οι ισχυροί πυρήνες που εμφανίζεται να διατηρεί σε χώρες όπως η Γερμανία ή ο Καναδάς.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ που εμμένει στη θέση του να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο αποτέλεσμα της ελληνικής επικράτειας – ενδεχόμενο που δεν συζητάει καν η ΝΔ – μένει μόνος του στη γωνία. Θα είναι δε έκθετος στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού εάν δεν συμπράξει με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για κάτι που ο ίδιος ξεκίνησε ως κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο να θεωρούν πως υπάρχουν πιθανότητες την τελευταία στιγμή να κάνει… κωλοτούμπα και να πει το «ναι».
Με αποτέλεσμα να γίνει πραγματικότητα η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και οι 300 βουλευτές.
Από το Μαξίμου διαμηνύεται έτσι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να διαμορφωθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, ενώ σύντομα ο διάλογος για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, με χρονικό περιθώριο ενός μήνα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων. Εκεί ακριβώς είναι που θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις και η στάση των πολιτικών δυνάμεων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ακολουθούν η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος, με την κατάργηση της απλής αναλογικής, αλλά και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επαφή Μητσοτάκη-Γεννηματά, όπως έγραψε το newsit.gr, κατέδειξε ότι υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και συμφωνία-πακέτο. Η πρόθεση να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που ενώνει «δείχνει» υποψήφιο από την Κεντροαριστερά, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα δύο κόμματα για τον εκλογικό νόμο είναι ταυτόσημες και η αναθεώρηση του Συντάγματος στα κρίσιμα άρθρα της δεν απαιτεί καν 180 βουλευτές.
Έτσι, μόνο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές κι αυτό θα συμβεί μόνο με την εξεύρεση 200 ψήφων στη Βουλή. Υπάρχει, όμως, σοβαρή πιθανότητα ν’ αρκέσουν οι 180 ΝΔ και ΚΙΝΑΛ: να αναθεωρηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το άρθρο 54 του Συντάγματος. Αν και ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ερωτηθείς σχετικά στη ΔΕΘ, στην πραγματικότητα ουδέποτε έφυγε από το προσκήνιο, αλλά σε κάθε περίπτωση το παράδειγμα της ψήφου των αποδήμων – εφόσον βέβαια φτάσει ως το τέλος – καταδεικνύει πως με τις κατάλληλες κινήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση.
Άλλωστε, το ΚΚΕ πάλι δεν είχε ψηφίσει την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται – θεωρητικά πάντα – να καταργήσει δικό του νόμο, συνεπώς σε μια περίπτωση συναίνεσης 200 και πλέον βουλευτών, θα απομονωθεί και πάλι και θα ηττηθεί πολιτικά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα έχουν πάρει πάνω τους όλο το «χαρτί».