Η κλεψύδρα με τη μετεκλογική αποδοχή και τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να αδειάζει. Τουλάχιστον αυτό είναι το πρώτο και το πιο βασικό συμπέρασμα από την έρευνα γνώμης που έκανε το πανεπιστήμιο Μακεδονίας για το Σκάι.
Τα ευρήματα θα έπρεπε να έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού τα μηνύματα από την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας δείχνουν πως οι πολίτες δίνουν βαθμό κάτω από τη βάση για την οικονομία, τη μετανάστευση και την ασφάλεια, που είναι απόρροια της κυβερνητικής απραξίας.
Εκεί που εμφανίζεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα η κυβέρνηση βαθμολογείται με καλό βαθμό ακόμα κι αν πρόκειται για πολύ ευαίσθητα ζητήματα. Για παράδειγμα η επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία είχε την αποδοχή του 68% των πολιτών.
Αντιθέτως η απουσία του κράτους και της κυβερνητικής δράσης έχει σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βαθμολογείται με 4,6 με άριστα το 10 για την οικονομία με 3 για τη μετανάστευση και 3,6 για την ασφάλεια.
Η πρώτη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι πως εκεί όπου η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται και δεν έχει δείξει σαφή δείγματα της πολιτικής της, οι πολίτες προβληματίζονται.
Η πιο κλασσική περίπτωση είναι η οικονομία, όπου η κυβερνητική στάση και προπαντός η αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης, εξαιτίας και των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, προκαλεί ασφυξία και φόβο που με την πάροδο του χρόνιο εντείνονται.
Ομως το σημείο στο οποίο εμφανίζεται ακόμα σχετικά ισχυρή, αλλά έχει σημαντικές και μάλιστα ραγδαίες απώλειες είναι η γνώμη που έχουν οι πολίτες για τις διαπραγματεύσεις.
Από το διθύραμβο της αποδοχής με ποσοστό 72% των χειρισμών της κυβέρνησης και μόνο 22,5% των αρνητικών εκτιμήσεων, διολίσθησε σταδιακά στο 45,5% των θετικών γνωμών έναντι 39,5% των αρνητικών, πράγμα που φανερώνει το τέλος του μήνα του μέλιτος και τη σταδιακή προσέγγιση, ως ποσοστού, εκείνο που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Αν συνεχιστεί η ίδια εξέλιξη τότε το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μεγάλο πρόβλημα.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως το ποσοστό εκείνων στους οποίους προκαλεί φόβο η έξοδος από το ευρώ ανέβηκε στο 56% από το 35,5%, γίνεται αντιληπτό πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μειώνει τα ποσοστά της αποδοχής της στρατηγικής της κυβέρνησης από τους πολίτες και αυξάνει το φόβο από ενδεχόμενο Grexit.
Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο και το εύρημα για το άλμα στο 41,5% του ποσοστού των νοικοκυριών που φοβούνται πως τα οικονομικά τους θα χειροτερέψουν. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως στην πρώτη μετεκλογική μέτρηση το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 16% γίνεται αντιληπτή η ραγδαία επιδείνωση των προσδοκιών.
Μάλιστα γίνεται ακόμα πιο φανερή η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα οικονομικά αν συνδυαστεί με την πτώση στο 16,5 % από 30% του ποσοστού εκείνων που αναμένουν βελτίωση των οικονομικών τους.
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το μεγάλο ατού του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι 40 μονάδες περίπου υψηλότερη από εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ομως, κι΄ εδώ τα πρώτα σημάδια της φθοράς είναι εμφανή, αφού από 70% η αποδοχή έπεσε στο 55,5% από τις 27 Μαρτίου ως τις 17 Απριλίου.
Η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει είναι το συμπέρασμα, όμως η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ακόμα κανένα σοβαρό τριγμό γιατί η αντιπολίτευση αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις απώλειες, την χαμηλή κυβερνησιμότητα και τις αβελτηρίες της κυβέρνησης.
Το ζητούμενο τώρα είναι να δούμε ποια θα είναι η επίδραση της κατακόρυφης ανόδου της τρομοκρατίας για ένα Grexit και προπαντός της ενδεχόμενης αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, αφού αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση προς την κυβέρνηση, ενώ θα πολλαπλασιαστούν και τα δημοσιεύματα για Grexit, Greccident και πολύ περισσότερο για χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης, που είναι η τελευταία εξέλιξη που βλέπουν αναλυτές και μέσα ενημέρωσης.