Site icon NewsIT
16:03 | 07.12.18

Η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη – Θεοδωράκη και τα σενάρια για «δεξιά στροφή» του Ποταμιού

Η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη – Θεοδωράκη και τα σενάρια για «δεξιά στροφή» του Ποταμιού
Αιμίλιος Περδικάρης

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση είναι αυτή της Δευτέρας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν από κοινού το βιβλίο του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη. Ισχύει, όμως, στην περίπτωσή τους πως «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά»;

Οι φήμες φούντωσαν τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των παρασκηνιακών ζυμώσεων που εξελίσσονται με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι όταν αυτή έλθει στη Βουλή. Ο κ. Θεοδωράκης είναι γνωστό ότι έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο δεν επιθυμεί να ταυτιστεί αυτή η ψήφος του με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις Ζάεφ, ωστόσο, περί «μακεδονικής γλώσσας» και τα μαύρα σύννεφα που μαζεύτηκαν πάνω από τη συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Μέσω του περιβάλλοντός του, βέβαια, ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει κατηγορηματικά πως τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς τη στάση του, αλλά στην υπόθεση υπάρχουν κάποια δεδομένα. Ποια είναι αυτά;

Πρώτον, η προοπτική να ναυαγήσει πράγματι η συμφωνία, οπότε ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει κανένα λόγο να εκτεθεί πολιτικά. Δεύτερον, ο δίαυλος επικοινωνίας που αποδεδειγμένα έχουν με τη ΝΔ βουλευτές του Ποταμιού, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς – εξ ου και η στάση τους στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι διαφορετική από αυτή του κ. Θεοδωράκη. Τρίτον, ότι πράγματι ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού συνομιλεί (και) με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Και τέταρτον, ότι οι δημοσκοπήσεις φέρουν αυτή τη στιγμή το Ποτάμι εκτός Βουλής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στα όρια μηδενικής επιρροής – συνεπώς, θα ήταν λογικό ο κ. Θεοδωράκης ν’ αναζητεί συμμαχίες.

Θα επέλθει, λοιπόν, στροφή προς τη ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών; Και θα υπάρξει αλλαγή στάσης του Ποταμιού και προσωπικά του κ. Θεοδωράκη απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία;

Δεδομένο είναι, επίσης, ότι ο κ. Θεοδωράκης συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά κι όχι απαραίτητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που είχε προκαλέσει οργή στο νεοσύστατο τότε Κίνημα Αλλαγής και ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για ν’ ανοίξει η πόρτα της εξόδου για τον επικεφαλής του Ποταμιού από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η εν λόγω προσέγγιση, ωστόσο, ουδέποτε καρποφόρησε, με τον κ. Θεοδωράκη να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία πλέον για τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μέσα από τη ρητορική του.

Θα επέλθει, λοιπόν, στροφή προς τη ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών; Και θα υπάρξει αλλαγή στάσης του Ποταμιού και προσωπικά του κ. Θεοδωράκη απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία; Επισήμως η απάντηση είναι αρνητική, ωστόσο υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα δύο δηλώσεις που μιλούν από μόνες τους για το τι μέλλει γενέσθαι – ή, έστω, για το τι ακριβώς ζυμώνεται.

Η πρώτη είναι του Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει (για τη συμφωνία των Πρεσπών) όχι με όρους κοντόφθαλμους, αλλά με βάση μια θέση αρχών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (News 24/7).

Και η δεύτερη του Κωστή Χατζηδάκη, του οποίου παρουσιάζει το βιβλίο («Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις») μαζί με τον κ. Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα ο κ. Θεοδωράκης: «Τι θα γίνει πριν τις εκλογές, είναι βασικά θέμα του Ποταμιού. Το Ποτάμι έχει στελέχη, των οποίων η αξία είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές. Έχει ποιοτικούς ανθρώπους, σοβαρούς, επιστήμονες. Ανθρώπους που τους χρειάζεται η Ελλάδα. Δυστυχώς, τώρα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω του ότι έχουμε την κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου, αυτή την ετερόκλητη λαϊκίστικη συμμαχία που δεν οδηγεί πουθενά. Μετά τις εκλογές, όμως, δεν πρέπει απλώς να αλλάξει κυβέρνηση η χώρα. Πρέπει να αλλάξει η ίδια η χώρα και χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ (Παραπολιτικά FM).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version