Με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Η συνάντηση θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών, υπό το πρίσμα των εξελίξεων της τελευταίας εβδομάδας και την κλιμακούμενη ένταση που επιχειρούν οι γείτονες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, καλώντας την Άγκυρα να αναδιπλωθεί προς το συμφέρον της και προς αποφυγή της πλήρους απομόνωσής της.
Η συνάντηση βγήκε εκτός προγράμματος εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός. Άρχισε λίγα λεπτά πριν τις πέντε ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 16.30. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία και στην συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες τους. Από την ελληνική πλευρά είναι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Από την τουρκική πλευρά είναι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Ο πρωθυπουργός την ώρα της χειραψίας και απευθυνόμενος στον Ερντογάν του είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ» για να του απαντήσει ο Τούρκος Πρόεδρος: «Το ξέρω». Δείτε το βίντεο:
#alphanews Οι πρώτες εικόνες από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. pic.twitter.com/2AYvwJukyy
— ALPHA TV (@ALPHA_TV) December 4, 2019
Το newsit.gr θα σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο.
Τις τελευταίες ώρες αυτό που έχει προηγηθεί είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου είπε μεταξύ άλλων ότι «Περιμένουμε από τους γείτονές μας να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» καθώς και ότι «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ».
Επίσης προηγήθηκε η κλειστή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη και σύμφωνα με πολλούς ίσως και να συζητήθηκε το θέμα Ελλάδας – Τουρκίας όπως και το γεύμα με τον Τραμπ όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έθετε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Στο γεύμα αυτό ο Τραμπ είπε στους 8 ηγέτες που φιλοξενούσε ότι τα έξοδα είναι δικά του…
"This lunch is on me," said @POTUS, hosting 8 other @NATO leaders whose nation's defense budgets are meeting the 2% of GDP level. Pres says it has added $130-billion to aggregate defense spending of @NATO nations and will hit $400-billioin in 2024. pic.twitter.com/mQJBaQvpQx
— Mark Knoller (@markknoller) December 4, 2019
Besides the US, the @NATO nations at the 2% or above GDP level for defense spending include: Estonia, Greece, Latvia, Poland, Romania, Lithuania, Bulgaria, and the UK. Pres Trump said "someday we'll raise it to 3% and maybe 4%." He called @NATO "a great organization." pic.twitter.com/3qnbTfkf1n
— Mark Knoller (@markknoller) December 4, 2019
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα που είναι ξεκάθαρα και λυμένα – όπως π.χ. μια τουρκική απαίτηση περί συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Κύπρο – ενώ ο διάλογος για οποιοδήποτε ζήτημα περνά απαραίτητα μέσα από τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.