Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας, τόνισε ότι από το 2010 έχει τεθεί από πολλούς θεσμούς το θέμα της απομείωσης του χρέους και η Βουλή δεν μπορεί να απουσιάζει από το ιστορικό γίγνεσθαι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η υποεπιτροπή θα απαρτίζεται από 21 βουλευτές (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από ΝΔ και από έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα), καθώς και από εμπειρογνώμονες, και θα αξιοποιήσει στοιχεία από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε συσταθεί επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και άλλο υλικό.
Υπέρ της σύστασης της υποεπιτροπής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και δεν διαφώνησαν επί της ουσίας της πρότασης, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μετά τη γραπτή διατύπωση τής πρότασης και κατηγόρησαν το προεδρείο για αιφνιδιασμό. Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά της σύστασης της υποεπιτροπής, επισημαίνοντας πως υπάρχει το Γραφείο Προϋπολογισμού, και μια ακόμη επιτροπή δεν θα συνεισέφερε σε τίποτα. Εκ μέρους της ΝΔ, ο γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Τσιάρας, έθεσε θέμα «σοβαρής κοινοβουλευτικής δυσλειτουργίας», καθώς ανακοινώθηκε η πρόταση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής. Και ο Γιάννης Μανιάτης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης και καλύτερης προετοιμασίας και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Υπέρ της πρότασης Μανιάτη, τάχθηκε η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων. Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης ζήτησε να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προσκόμματα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ενημέρωσε τα κόμματα ότι η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία δική του και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική επαφή με την κυβέρνηση, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής προς τα κόμματα, από τα οποία και θα ζητηθεί να προταθούν τα μέλη που θα συμμετέχουν στην υποεπιτροπή.