Site icon NewsIT

Η κυβέρνηση καταθέτει δύο νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των θεσμών – Οι νέοι συντελεστές φόρου εισοδήματος

12.04.2016 | 20:10
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε, ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση».

 

 

Ειδικά για το αφορολόγητο όριο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ, αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

 

Οι νέοι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

 

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινηστική ανακοίνωση για την απομείωση της έκπτωσης φόρου, στην οποία αναφέρεται ότι: για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

Επισημαίνεται ακόμη ότι:

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
Άνω των 40.000 ευρώ 45%

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version