Πολιτική

Η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Νέες παρεμβάσεις για να «χτυπήσει» τις παράνομες ελληνοποιήσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί προς έγκριση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, θα γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για όσους παρανομούν, κάνοντας έτσι πιο ισχυρή την προστασία των ελληνικών προϊόντων – και του μελιού – από τις ελληνοποιήσεις.

Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο έθεσαν εμφατικά στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με βάση την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στον τομέα των: γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ),  προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις ((ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

Με τη νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων, τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και την διαδικασία επιβολής τους.

«Μάχη» στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για την Κ.Α.Π.

Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., διεκδικώντας αλλαγές στην Κ.Α.Π. ώστε να γίνει πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη για τους αγρότες, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έγγραφό της προς την βελγική προεδρία, προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, μεταξύ των οποίων:

-Διευκολύνσεις και εξαιρέσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες εκτάσεις για καλλιέργεια.

Δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ως 100 στρέμματα) καλύπτουν μόνο το 9,6 % των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις για αυτή την πρόταση.

-Απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%, ώστε οι αγρότες «να έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο».

-Χαλάρωση των απαιτήσεων σε έκτακτες ανάγκες, με δυνατότητα καλλιέργειας μεγαλύτερων εκτάσεων.

Η Ε.Ε. προτείνει αποσαφήνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις.

Στις 11 Μαρτίου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας

Τέλος, «κλείδωσε» και η νέα συνάντηση, που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στους  αγρότες της Θεσσαλίας, για τις 11 Μαρτίου.

Ο τόπος της συνάντησης θα οριστεί τις επόμενες ημέρες.  Ως τότε η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της και τη μελέτη των Ολλανδών για τη Θεσσαλία και θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κατ´ επέκταση τη στήριξη του αγροτικού κόσμου των πληγεισών περιοχών από τον «Ντάνιελ».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα