Την ώρα που η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από την τρόικα για να πάρει νέα επώδυνα μέτρα, πληθαίνουν τα σενάρια πολιτικής αστάθειας με φόντο την προεδρική εκλογή.
Όπως ανέφερε έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας της ΝΔ στο Newsit, «η κυβέρνηση δεν θα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να περάσει τα νέα μέτρα από τη Βουλή. Εκεί που δημιουργείται το πρόβλημα είναι στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Με τέτοια μέτρα οι πιθανότητες για την εύρεση των 180 βουλευτών μειώνονται».
Ο πρωθυπουργός με άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής» βάζει το δίλημμα που θα κυριαρχήσει μετά τη συμφωνία για την επόμενη μέρα και το οποίο είναι η πολιτική σταθερότητα, σημειώνοντας ότι: Ή μένουμε στο δρόμο της εξυγίανσης και τηρούμε τους στόχους, ή ανατρέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και επιστρέφουμε στα ελλείμματα. Αν δεν βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό σημαίνει πολιτική αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία και τελικά αναγκαστική επιστροφή στα μνημόνια από πολύ χειρότερες θέσεις» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς στο άρθρο του.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι η συμφωνία για την «επόμενη μέρα» θα δώσει ένα μεγάλο ατού στην κυβέρνηση και θα …στρώσει το χαλί για πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές και βουλευτές άλλων κομμάτων να ψηφίσουν «ναι» στην προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.
Χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης μιλώντας στην πρώτη πανελλαδική σύσκεψη των Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Βασίλης Οικονόμου και ο Χρήστος Αηδόνης, υποστήριξε ότι «η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, τις οποίες καθημερινά σχεδόν ζητά η αντιπολίτευση. Χρειάζεται συνεννόηση στα μεγάλα θέματα: στο θέμα του χρέους, του Προέδρου, της Συνταγματικής Αναθεώρησης και του Εκλογικού Νόμου».
Από την άλλη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με ανεξάρτητους βουλευτές όπως η Κατερίνα Μάρκου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Πέτρος Τατσόπουλος, με άρθρο του στην Καθημερινή χαρακτηρίζει της πρόωρες εκλογές ως «πρόωρο τοκετό».
Ο ανεξάρτητος βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, πρόκειται να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων του για το τι θα πράξει στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου στις 16 Δεκέμβρη.
Για τη συμπλήρωση του παζλ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όπως ο Θ. Ψύρρας και η Νίκη Φούντα, οι οποίοι συζητούν με την κίνηση του Σπ. Λυκούδη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ρόλο κλειδί στην πορεία προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν αλλά και τα όσα θα πουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στη συζήτηση για προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν στις εκτιμήσεις τους ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ξεκινά από τη βάση των 155 και μπορεί να φτάσει την παραμονή της εκκίνησης των διαδικασιών ακόμη και τους 174-175.
Αν αυτό το σενάριο τους βγει τότε, όπως λένε, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μετά τα μηνύματα που θα στείλουν οι αγορές στα πενθήμερα που μεσολαβούν ανάμεσα στις τρεις ψηφοφορίες, δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι υπόλοιπες 5-6 ψήφοι που απομένουν μέχρι τις 180.
Μεγάλο βάρος το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνει και στους δεξιούς ανεξάρτητους βουλευτές. Πρόκειται για τους Β. Καπερνάρο, Γ. Νταβρή, Γ. Κουράκο, Κ. Γιοβανόπουλο, Γ. Κασσαπίδη, Β. Πολύδωρα και Μ. Ιατρίδη, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής περιμένοντας να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Στην παραπάνω ομάδα συγκαταλέγεται και ο Π. Μουτσινάς ο οποίος αν και δεν προέρχεται από τη δεξιά εκφράζει, όμως, κοινές ανησυχίες με τους παραπάνω βουλευτές.
Όλα αυτά ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και προς τους ΑΝΕΛ μετά την κρίση που ξέσπασε με τον Π. Μελά και τις καταγγελίες της Σταυρούλας Ξουλίδου περί δήθεν απόπειρας χρηματισμού της από τον κ. Σούκουρα για να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Π. Μελάς είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν 4-5 βουλευτές μέσα στους ΑΝΕΛ οι οποίοι συμφωνούν με την αποφυγή των πρόωρων εκλογών. Ερωτηματικό παραμένει αν σε αυτούς υπολογίζονται η κα Κουντουρά και η κα Κόλλια.
Στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να προστεθούν και οι ανεξάρτητοι – προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή- βουλευτές Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.
Ούτε όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει με τα χέρια δεμένα, καθώς μετά τα ραντεβού με τις Θ. Τσάκρη και Χ. Γιαταγάνα, η Κουμουνδούρου ετοιμάζει και άλλα ραντεβού με ανεξάρτητους βουλευτές όπως με τον Μ. Μπόλαρη και τον Θ. Παραστατίδη στην προσπάθεια να μπορέσει να συγκεντρώσει τους 121 για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή.
Στους 121 πρέπει να συγκαταλέγεται και η Ραχήλ Μακρή η οποία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.