Site icon NewsIT

Η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και τα …απόνερά της

06.03.2015 | 09:26
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ η οποία διήρκεσε περίπου δέκα ώρες και στην οποία έλαβαν το λόγο 48 από τους 76 βουλευτές της ΝΔ, άνοιξε ο εσωκομματικός διάλογος στην κεντροδεξιά παράταξη μετά την εκλογική συντριβή της 25ης Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια – Φεβρουάριος του 2012 ήταν η τελευταία φορά – που οι βουλευτές λάμβαναν το λόγο σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι βουλευτές που πρωτοεκλέχτηκαν το 2012 συμμετείχαν πρώτη φορά σε μια τέτοια εσωκομματική διαδικασία.

Η βασική διαμάχη που κυριάρχησε αφορούσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης.

Υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου τάχθηκαν:
1) Ντόρα Μπακογιάννη
2) Νίκος Δένδιας
3) Ευριπίδης Στυλιανιδης
4) Νικήτας Κακλαμάνης
5) Κυριάκος Μητσοτάκης
6) Μάριος Σαλμάς
7) Μάξιμος Χαρακόπουλος
8) Κώστας Τσιάρας
9) Κώστας Γκιουλέκας
10) Γιώργος Βλάχος
11) Άννα Καραμανλή
12) Θανάσης Δαβάκης
13) Θόδωρος Καραόγλου
14) Ελίζα Βοζενμπεργκ
15) Κώστας Τζαβαρας
16) Μαρία Αντωνίου
17) Κωστής Χατζηδάκης
18) Γιώργος Κουμουτσάκος
19) Γιώργος Γεωργαντάς
20) Δημήτρης Κυριαζίδης
21) Κώστας Κατσαφάδος

Με τις αποφάσεις της ηγεσίας της ΝΔ περί Εθνικής Συνδιάσκεψης συντάχθηκαν, υπερθεματίζοντας οι:

1) Μάκης Βορίδης
2) Άδωνις Γεωργιάδης
3) Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
4) Σοφία Βούλτεψη
5) Δημήτρης Σταμάτης
6) Κώστας Τασούλας
7) Γιάννης Βρούτσης
8) Μανώλης Κεφαλογιαννης
9) Γεράσιμος Γιακουματος
10) Χαράλαμπος Αθανασίου
11) Νότης Μηταράκης

Θέση για την διεξαγωγή ή μη συνεδρίου δεν πήραν:
1) Όλγα Κεφαλογιάννη
2) Μιλτιάδης Βαρβιτσιωτης
3) Βασίλης Κικίλιας

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόσο κατά την ομιλία με την οποία άνοιξε η συνεδρίαση όσο και κατά τη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με αυτή την πρόταση και αντιπρότεινε τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης.
“Δεν έχω κανένα πρόβλημα για έκτακτο Συνέδριο, αλλά δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω” ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στη δευτερολογία του με την οποία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, στα στελέχη του κόμματος που ζήτησαν την σύγκλιση του Οργάνου άμεσα, για να συζητηθούν “όλα τα ζητήματα”.

“Θα δείτε σε τέτοια περίπτωση, όπως έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν προσωπικές ατζέντες να ξετυλίγονται και το “εγώ” να μπαίνει πριν από το “εμείς”. Σας το είπα έντιμα από την αρχή της συνεδρίασης. Οποίος θέλει ας το πει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Το χορό της σκληρής κριτικής απέναντι στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, άνοιξε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με μια αιχμηρή ομιλία υπενθύμισε ότι «όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι όταν έχαναν εκλογές, παραιτούντο γιατί ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του έργου τους, υπονόμευε την επόμενη μέρα της παράταξης». Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε επίσης την διενέργεια έκτακτου συνεδρίου «για να συζητηθούν τα πάντα».

“Η σημερινή ΝΔ δεν έχει στίγμα. Δεν είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς. Δεν είναι πια συνομιλητής μεγάλων ομάδων της κοινωνίας τις οποίες παραδοσιακά εξέφραζε”, σημείωσε χαρακτηριστικά η κορυφαία πρώην υπουργός, η οποία απαντώντας στο ερώτημα αν η δεδομένη χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη για να ανοίξουν αυτά τα ζητήματα σημείωσε ότι “δυστυχώς τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που κατάλληλη στιγμή, με την έννοια που την ξέραμε παλιά, δεν θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον”.

Υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου τάχθηκαν τουλάχιστον 20 βουλευτές με τον Νίκο Δένδια που πήρε το λόγο αμέσως μετά, να ζητά σε πρώτο πρόσωπο από τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, θέτοντας και αυτός εμμέσως θέμα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ.
Όπως επεσήμανε ο πρώην υπουργός “μόνο μέσα από μια ανοικτή συνεδριακή διαδικασία η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει – εάν κρίνει- στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία”.

Επικριτικός στην ομιλία του ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. «Δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις”, είπε, ενώ διαπίστωσε ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα και επικοινωνίας και ιδεολογικού προσανατολισμού». Ο ίδιος πάντως δεν έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας.
Με ιδιαίτερη ένταση έθεσε θέμα Συνεδρίου “ανοικτού για όλα τα θέματα” και ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου “να ληφθούν αποφάσεις για πρόσωπα και πολιτικές, αποκαθιστώντας τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ωστόσο είπε, ότι όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το θέσει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στους υποστηρικτές για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου προστέθηκε και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητώντας συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας και για το αύριο της ΝΔ, διαφωνώντας με τα περί αριστερής παρένθεσης. Ο πρώην υπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη να στραφεί η παράταξη εκ νέου προς τον μεσαίο χώρο και να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις από έναν περίκλειστο κύκλο ανθρώπων γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος.

Στον αντίποδα, στηρίζοντας οι περισσότεροι τη θέση της ηγεσίας για τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης, τοποθετήθηκαν περίπου δέκα βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιαδης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Σοφία Βούλτεψη, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Κωςτας Τασουλας και άλλοι. Μάλιστα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος μίλησε για τους «μεγαλοσχήμονες» που «ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς» τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ασκούν κριτική. «Όποιος θέλει για αρχηγό εδώ είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Δεν απαιτείται Συνέδριο σε αυτή τη φάση” φέρεται να δηλωσε ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά, καθώς όπως είπε, «όλη η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα κόμματα, προς τα εκεί κατευθύνονται». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να ασχολείται με τα εσωτερικά», καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα έχει πέσει».

Κατά των ομαδοποιήσεων τάχθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει «να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά, που να κερδίζει τον πόλεμο;» και πρόσθεσε «επειδή δεν άλλαξε η νοοτροπία μας, φτάσαμε σήμερα στο χειρότερο αποτέλεσμα: Φερόμαστε ως ομάδες: Οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί, οι μητσοτακικοί και όποιες άλλες νεοπαγείς». Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «οι προσωπικές ατζέντες οδηγούν σε αδιέξοδα τα κόμματα», ενώ τόνισε ότι: «Αρχηγό έχουμε, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα».

Από τη μαραθώνια συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ξεκίνησε στις δυο το μεσημέρι δεν έλειψαν και στιγμές έντασης όπως αυτή ανάμεσα στην πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και τον καραμανλικό βουλευτή Γιώργο Βλάχο, ο οποίος νωρίτερα είχε ασκήσει έντονη κριτική στην ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με τόση κριτική αναρωτιέται κανείς γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Πέστε κ έναν καλό λόγο”, φέρεται να του είπε σε ειρωνικό τόνο η κυρία Ασημακοπούλου. “Μας βρήκατε εδώ” απάντησε αυστηρά ο Γιώργος Βλάχος.

Αν και οι ζητούντες τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου αποτελούν μια αξιοσημείωτη μάζα βουλευτών στο εσωτερικό της ΚΟ παρόλα αυτά οι προτάσεις τους δεν έχουν κοινή αφετηρία.

Ενδιαφέρον πλέον παρουσιάζει να δουμε ποιές θα είναι οι επιδράσεις της χθεσινής συνεδρίασης στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που πρόκειται να συνεδριάσει το μεσημέρι της Κυριακής.

Αν και το όργανο αυτό ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο της ΝΔ παραμένει ως ερωτηματικό αν θα συνεχιστούν οι φωνές οι οποίες θα ζητούν έκτακτη σύγκλιση συνεδρίου ενώ αναμένεται να υπάρξει και παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ και επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η ενόχληση Σαμαρά για Δένδια
Αίσθηση τέλος, προκάλεσε και η προσωπική αναφορά που έκανε στη δευτερολογία του στον Νίκο Δένδια. Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε προσωπικά προς τον Νίκο Δένδια, ο οποίος με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη έθεσαν εμμέσως θέμα ηγεσίας, λέγοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου, “θυμάμαι τον κ. Δένδια που μου είχε πει “πρέπει να ξεκουραστείς κύριε πρόεδρε”, τώρα κατάλαβα τι εννοούσε”.

Το σχόλιο αυτό δείχνει την έντονη ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού καθώς ο Νίκος Δένδιας ήταν επί των κορυφαίων υπουργών του τα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version