Site icon NewsIT

Η μεγάλη μονομαχία Σαμαρά – Τσίπρα

07.01.2014 | 11:29
Η μεγάλη μονομαχία Σαμαρά – Τσίπρα

Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα «κουμαντάρει» ως υπουργός Εξωτερικών την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα «μονομαχούν» στα αλώνια και στα "σαλόνια" της Ευρώπης ενόψει και των ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου.

Ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής ουσιαστικά του Συμβουλίου Κορυφής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τον πρώτο να επιχειρεί να πείσει για το success story του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και τον δεύτερο να το αμφισβητεί ευθέως προτάσσοντας μια εναλλακτική λύση αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.

Μια πρώτη γεύση της αντιπαράθεσης έλαβε χώρα με την μη άφιξη τελικά των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά την πορεία προς τα “μνημόνια”, γεγονός βέβαια που καταδεικνύει τον πόλεμο χαρακωμάτων εντός Ένωσης ενόψει των ευρωεκλογών.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη και για τους δύο αρχηγούς που μέσω της ελληνικής προεδρίας και ενόψει των ευρωεκλογών επιχειρούν να διαμορφώσουν και να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα, αποσκοπώντας προφανώς σε πολιτικά και εκλογικά οφέλη.

Γι’ αυτό που ανησυχεί ιδίως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιθανή προσπάθεια των δανειστών να την «εμπλέξει» μέσω…«υπογραφών» ή άλλων κινήσεων στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς η έλευση της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό και αργότερα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σημαδοτεί κατά πάσα πιθανότητα την «τελική λύση» στο ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Σαμαράς παράλληλα έχοντας στα χέρια του το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιδιώξει να πιέσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους στην κατεύθυνση χαλάρωσης των μνημονιακών πολιτικών προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό πρόσημο στην προοπτική της χώρας αλλά και διαφορετικής προσέγγισης σε υρωπαίκό επίπεδο του ελληνικού ζητήματος.

Κοινός εχθρός και των δύο η σκληρή στάση του Βερολίνου και της Επιτροπής που δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης, γεγονός που θα αποτελέσει και το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό μέτωπο ενόψει εθνικών εκλογών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ασκήσεις ισορροπίας Σαμαρά – Βενιζέλου με φόντο την τρόικα και την Ελληνική προεδρία


Να ποιοι και πως αποφάσιζαν για τα πανάκριβα όπλα στην Ελλάδα – Έγγραφα
Επιστρέφει η τρόικα και οι απειλές χρεοκοπίας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version